В Унгария гласуват референдума за бежанците

В Унгария гласуват референдума за бежанците
Източник: news.bg
A A+ A++ A

Унгарските избиратели ще гласуват днес на референдум за задължителните квоти на ЕС за заселване на мигранти в Унгария. Министър-председателят Виктор Орбан се надява допитването да даде на правителството му подкрепата, от която се нуждае, за да се противопостави на всякакви бъдещи планове на ЕС за преразпределяне на бежанци между страните членки, отбелязват Асошиейтед прес и БТА, предаде Нова тв.

Орбан иска да спре прииждането на голям брой мигранти мюсюлмани в Европа, които според него заплашват както Унгария, така и християнската същност и култура на континента. Унгарският премиер казва, че ЕС трябва да затегне контрола по външните си граници, за да не позволява на мигрантите да влизат, както е направила Унгария, издигайки огради по южните си граници със Сърбия и Хърватия.

Въпросът, който ще бъде зададен на днешния референдум, е: "Искате ли Европейският съюз да има право да нарежда задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?". Под "неунгарски граждани" се имат предвид мигранти, поискали убежище в ЕС.

Допитването до народа бе организирано в отговор на приетия от Брюксел план за преразпределение на 160 000 кандидати за убежище между 28-те членки на блока.

За да бъде валиден референдумът, на него трябва да гласуват над 50% от избирателите, които са 8,27 милиона. Въпреки безпрецедентния брой агитационни билбордове, рекламни материали и изяви на министри и депутати в цялата страна, приканващи хората да гласуват, според социолози няма гаранция, че ще бъде достигната необходимата избирателна активност. Очакванията са, че тези, които отидат да гласуват, масово ще се обявят против задължителните квоти.

Близо 400 000 мигранти преминаха през територията на Унгария миналата година на път за Западна Европа, преди страната да издигне огради по южните си граници, които спряха почти напълно потока от нелегални мигранти. Миналата година Унгария даде убежище само на 508 бежанци, а тази година се очаква да приеме приблизително същия брой.

#референдум #Виктор Орбан #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »