НИК: Над 120 000 унгарци са гласували предсрочно на референдума за мигрантските квоти

НИК: Над 120 000 унгарци са гласували предсрочно на референдума за мигрантските квоти
Източник: nakratko.bg
A A+ A++ A

 

Около 121 000 души са гласували предсрочно по пощата на референдума за мигрантските квоти. Това съобщи председателят на Националната избирателна комитет /НИК/ на Унгария Илона Палфи, предаде БГНЕС.

„Според изчисленията на НИК почти 121 хиляди души предварително са гласували по пощата“, каза тя, цитирана от ТАСС. Над 88 000 от тях вече са постъпили в НИК, уточни Палфи.

23 международни наблюдатели следят за честността на вота. 12 от тях са изпратени от посолствата на Монголия, Дания, Великобритания, САЩ и Холандия. Други 11 са представители на националните избирателни комисии на Румъния, Южна Корея и Латвия.

Днес в Унгария се провежда референдум за квотите на Евросъюза за приемането на мигранти. Гражданите трябва да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?“.

Гласуването ще бъде признато за легитимно, ако избирателната активност е по-голяма от 50%. По данни на социологическите анкети, почти 70% от гражданите ще гласуват срещу задължителните квоти.

Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »