Евакуираха 700 души от американската база "Гуантанамо" в Куба

Евакуираха 700 души от американската база "Гуантанамо" в Куба
en.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Американските власти решиха да евакуират около 700 души от американската база „Гуантанамо” на остров Куба заради приближаващия ураган „Матю”, съобщи БГНЕС.

Заповедта се отнася за служителите, които работят на базата, но не са свързани с най-важните й функции. Евакуират се и членове на семейства и домашни любимци.

Никой от затворниците, които се държат в специален затвор в базата не е планирано да се евакуират. В случай на нужда персоналът може да използва специалните укрития. Според последните данни от Пентагона, в Гуантанамо в момента има 61 затворници. В нормално време в базата има общо около 6 хиляди души.

Скоростта на вятъра в епицентъра на "Матю", сега е 233 километра в час. Атмосферно явление приближава кубинска територия с на около 8 километра в час. Ако посоката и скоростта се запазят, "Матю” ще достигне до островната държава във вторник.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан обикновено трае шест месеца - от 1 юни до 30 ноември. Атмосферно явление се определя като тропическа буря и получава свое собствено име, ако скоростта на вятъра достигне в епицентъра 63 километра в час. Когато скоростта на вятъра достигне 118 километра в час бурята е вече ураган.

Този сезон над Атлантическия океан се формираха 13 тропически бури, от които пет станаха урагани - "Алекс", "Ърл", "Гастон", "Ермина" и "Матю”. Общият брой на жертвите досега е над 60 души, от които 49 загинаха през август в Мексико по време на преминаването на урагана "Ърл". 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »