Йошинори Осуми получива Нобеловата награда за медицина и физиология (Обновена)

Йошинори Осуми получива Нобеловата награда за медицина и физиология (Обновена)
en.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Японският молекулярен биолог Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобелова награда за медицина и физиология.

Той получава престижното отличие за работата си по откриването на механизма на автофагията – процес, при който клетките се „самоизяждат“, т.е. по естествен път в клетката се разграждат излишни или нефункциониращи нейни компоненти, пише БГНЕС.

Ако този процес бъде нарушен организмът може да се разболее от диабет или болестта на Паркинсон.

„Мутациите в автофагни гени могат да причинят болести, като автофагния процес има участие при някои състояния като рак или неврологичини разстройства“, се казва в съобщението на нобеловия комитет.

Автофагията е процес от съществено значение в клетъчната физиология. Той отговаря за „рециклирането“ на ненужните части на клетката и се предполага, че е от съществено значение за процеса на стареене и на увреждане на клетките.

За първи път през 60-те години учени установяват, че клетката може да унищожава сама свои собствени части, като ги обвива в мембрана и ги отвежда към специални отделения за „рециклиране“, наречени лизозоми.

„Трудностите при изучаването на феномена означават, че се е знаело малко преди в серия от брилянти експерименти в началото на 90-те Йошинори Осуми да използва готварска мая, за да идентифицира гените, от които зависи автофагията“, се казва още в съобщението на комитета.

Откритието на Осуми „доведе до нова парадигма в разбирането на това как клетката рециклира своите съставни части“, казаха още от журито.

Осуми получава докторска степен от Токийския университет през 1974 г. Към момента той е професор в Токийския технологичен институт.

Всяка една от нобеловите награди идва с парична награда в размер на 8 млн. шведски крони (около 834 000 евро).

Миналата година отличието в категорията получиха роденият в Ирландия американец Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китаецът Ту Йоуйоу за терапии срещу инфекции с паразити и повлияване на малария.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"