Отлага се визовият режим за Турция заради преврата

Отлага се визовият режим за Турция заради преврата
www.smolyan.bgvesti.net
A A+ A++ A

 

Въвеждането на безвизов режим между Европейския съюз и Турция, който трябваше да влезе в сила през октомври, се отлага заради провала на кюрдския мирен процес и извършения на 15 юли преврат в страната. Това съобщава турският в. „Джумхюриет“, който се позовава на високопоставени източници от Анкара, пише БГНЕС.

Турция неведнъж е отправяла заплахи, че ще прекрати изпълнението на споразумението си с Брюксел за ограничаване на потока от бежанци и мигранти към Континента, ако не бъде въведена визова либерализация до началото на октомври. Свободното пътуване за турски граждани беше и едно от условията по споразумението, постигнато през март.

По време на откриването на 1 октомври на есенната сесия на турския парламент Ердоган отправи нова порция критики спрямо Брюксел заради неизпълнението на обещанията по безвизовия режим.

„Споразумението (за премахването на визите – бел. ред.) беше подготвено за тази година... Не казвам, че то ще се провали, необходимо е отново да се седне (на масата на преговорите – бел. ред.) и да се говори, в противен случай това ще бъде едно нереализирано споразумение“, цитира „Джумхюриет“ своя анонимен източник.

Според него турската страна също така води преговори с ЕС и във връзка със своето антитерористично законодателство, което беше подложено на множество критики от Брюксел и стана една от основните причини за забавянето на визовата либерализация.

По данни на „Джумхюриет“ Турция настоява за прогрес по преговорите си с ЕС и осъществяване на безвизов режим до края на годината. Според дипломатически източници от Анкара и Брюксел към момента не съществува алтернатива на споразумението от март между двете страни.

В същото време по-рано днес Ердоган обвини ЕС в забавяне на обещаните 3 млрд. евро за мигрантите в Анкара.

„Това, което сме получили досега са 179 млн. евро. Бяха ни обещани 3 млрд. евро... Годината почти е към края си“, каза Ердоган в телевизионно изказване от столицата Анкара. „Те правят обещания, но не ги спазват“, каза още той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"