Осъдиха племенника на Бан Ки Мун за мошеничество

Осъдиха племенника на Бан Ки Мун за мошеничество
bta.bg
A A+ A++ A

 

Съд в южнокорейската столица Сеул осъди Бан Чжу Хьон – племенник на генералния секретар на ООН, за мошеничество и го задължи да изплати 590 000 долара обезщетение на местна фирма, пише БГНЕС.

По данни на следствието, Бан Чжу Хьон обещал през 2014 година на компанията Kуangnam Enterprises („Кьоннам ентерпраисиз”) да организира продажбата на небостъргач във Виетнам на правителството на Катар като получи за съдействието си парично възнаграждание. Бан заявил, че ще използва контактите на чичо си Бан Ки Мун, за да се свърже с емира на Катар.

По онова време младият Бан е на ръководен пост в американска инвестиционнна търговска организация и е подведен под отговорност за получаване на подкуп за съдействие при сключване на сделка.

Според обвинителния акт, Бан Чжу Хьон всъщност изфабрикувал документи, че катарските власти имали намерение да придобият недвижимия имот. През март 2015 година Kуangnam Enterprises обяви банкрут, а ръководителят й Сон Ван Чжон се самоуби. След това в Южна Корея се развихри огромен корупционен скандал. В предсмъртното си писмо Сон пише, че е дал подкупи на бившия премиер на Южна Корея Ли Ван Гу и още няколко политици и длъжностни лица. След дълъг процес екс премиерът Ли беше оправдан.

Бан Чжу Хьон също е замесен в това шумно дело. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »