Македонските власти публикуваха 16 тома досиета от Титовата държавна сигурност

Македонските власти публикуваха 16 тома досиета от Титовата държавна сигурност
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Държавният архив на Република Македония публикува част от досиетата на зловещата държавна сигурност от времето на югодиктатора Йосип Броз Тито, пише БГНЕС.

Директорът на архива Филип Петровски лично представи специалното издание от 16 тома - "Челните страници на УДБА", които съдържат над 13 000 страници. Става въпрос за доклади на секретната полиция в периода 1945-2000-та година.

Първите томове се отнасят за периода веднага след Втората световна война и опитите за ликвидиране на членовете и привържениците на ВМРО. При представянето Александър Дащевски подчерта, че преследването по политически причини е продължило и след разпада на Югославия.

"През целия този период УДБА е използвала възможно най-мръсните методи, включително и най-долнопробните - използавани са роднини, приятели, близки и колеги....В случая ние разсекретяваме само една малка част от архива, но тя ще позволи да се стигне до промяната на исторически факти, включително и за хора, които са изграждали кариерата си благодарение на унищожаването на чужди съдби, а много често и животите им", каза още Дащевски.

От своя страна Петровски обърна внимание и на факта, че в определени досиета липсват страници. "Бъдещите изследователи трябва да разкрият по какъв начин са изчезнали. Ние изпълнихме нашето задължение. Те вече са достъпни за обществото - тези черни страници от новата история на Македония", Петровски.

Репортерът на БГНЕС уточнява, че в един от томовете има над 400 страници за зловещата роля на един от най-мракобесните служители на УДБА в Македония Иван Бабамовски, който лично е унищожавал стотици семейства.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"