В Словения започнаха прехвърлянето на останките от масовите гробове по времето на Тито

В Словения започнаха прехвърлянето на останките от масовите гробове по времето на Тито
Източник: news.vratza.com
A A+ A++ A

 

Словенските власти започнаха прехвърлянето на останките на около 800 души, убити и хвърлени в мина от комунистическия диктатор Тито след края на Втората световна война, предаде БГНЕС.

Властите отвориха мината Худа яма, на 80 км североизточно от Любляна, през 2009 година. В мината е един от стотиците масови гробове, пръснати из бившата югорепублика.

Следователи първо се натъкнаха на хоризонтална камера с мумифицирани останки на над 400 души, но после откриха и 45-метрова вертикална кухина, в която има още повече тела.

„По наши пресмятания в тази камера може да има между 2 200 и 2 500 тела”, каза историкът Митя Ференц – член на специалната комисия за разследване на масовите гробове, пред в. „Дело”.

Според Ференц повечето от жертвите са хърватски и словенски войници и цивилни, които са сътрудничили на нацистите или са били набедени за колаборационисти, и са били екзекутирани, често без съд и присъда.

Словенският президент Борут Пахор, който присъства на церемонията при Худа яма, каза, че първите 800 тела ще бъдат транспортирани в мемориален център в Доброва, западно от Любляна, до края на месеца, а останалите – догодина.

ДНК проби ще помогнат за идентифициране на мъртвите. „Помирението е възможно, само след като сме готови да простим и да признаем истината, дори да е болезнена, тежка и уличаваща”, каза Пахор по време на церемонията, на която присъстваха близки на жертвите.

Ференц посочи, че комисията за масовите гробове от войната е маркирала около 700 места, където вероятно има масови гробове, в които са погребани общо към 15 000 души. 

#Тито

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници