Латвия и Полша подкрепиха кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Латвия и Полша подкрепиха кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН
Източник: lifebg.net
A A+ A++ A

 

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява пълната си подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията, подкрепян от България, съобщиха от МС, предаде БГНЕС.

Според премиера на Латвия Марис Кучинскис кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните-членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

„Тя има голям международен опит и познания, които ще допринесат значително при изпълнение на функциите й на генерален секретар на ООН. Впечатляващата й репутация от работата й в областта на социалното развитие, международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи ни прави уверени, че тя е добре подготвена да се справи с предизвикателствата пред световната общност“, пише в писмото си министър-председателят на Латвия.

Той допълва, че страната му подкрепя важността на справедливото географско представителство на ключови позиции в ООН. „Важно е да се обърне внимание и на равенството на половете при избирането на следващия генерален секретар на организацията. Кристалина Георгиева изпълнява всички тези очаквания“, пише още Кучинскис.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

„Убеден съм, че кандидатурата на Георгиева отговаря на всички изисквания, очаквани от генералния секретар на ООН. Оценявам нейния голям международен опит и дипломатически умения, които я правят най-добрия кандидат за тази отговорна позиция”, посочва полският първи дипломат. 

#ООН #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »