ЕС и Афганистан подписаха споразумение за мигрантския поток

ЕС и Афганистан подписаха споразумение за мигрантския поток
Източник: offnews.bg
A A+ A++ A

 

ЕС обяви, че е подписал неокончателно споразумение с Афганистан за връщане на мигранти в навечерието на конференция в Брюксел, посветена на обезпечаване на международна финансова помощ за съсипаната от война държава, предаде БГНЕС.

Представители на ЕС обаче отрекоха, че обещанията за помощ ще зависят от това правителството в Кабул да приеме обратно десетките хиляди афганистанци пристигнали в Европа.

„ЕС и Афганистан постигнаха вчера важно политическо споразумение, т.нар. „Съвместен път напред по миграционните въпроси”, съобщи на брифинг говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич.

Коциянчич добави, че през следващите дни предстои допълнителна „усилена” работа за прилагане на споразумението. В четвъртък страните от ЕС одобриха план, който да проправи пътя към подписване на споразумение, непосредствено преди посветената на хуманитарната помощ конференция в Брюксел тази сряда.

Европейският съвет, който представлява 28-те страни членки, каза, че споразумението е показателно за решимостта на двете страни „да засилят сътрудничеството си срещу незаконната миграция и връщането на нелегални мигранти, които не отговорят на условията за пребиваване в ЕС”.

ЕС е законово задължен да приема хора, които бягат от война и преследване, но може да върне лица, определени като икономически мигранти.

Миналата седмица представители на ЕС отрекоха да има връзка между предоставянето на помощ и връщането на мигранти след като през март стана ясен текстът на паметна записка, в която се казва, че Афганистан ще получи финансова помощ, ако приеме обратно 80 000 търсещи убежище лица, депортирани от ЕС.

Коциянчич отказа да коментира текста на записката и каза, че ЕС работи за прилагане на договореното съобразно международните стандарти.

На конференцията за предоставяне на помощ ще присъстват държавният секретар на САЩ Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, афганистанският президент Ашраф Гани и президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

#Афганистан #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"