Кристалина Георгиева: ООН трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства

Кристалина Георгиева: ООН трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства
Източник: www.segabg.com
A A+ A++ A

 

Генералният секретар на ООН трябва да предотвратява световните рискове, а ние трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени, предаде БГНЕС.

Това каза на първото си изслушване пред Общото събрание на ООН кандидатът на България за генсек Кристалина Георгиева. Точно в 18:00 часа българско време започна изслушването на българския кандидат.

Георгиева изложи накратко концепцията си за бъдещето на ООН и повече от два часа отговаря на въпроси на държавите членки и на граждански организации. Преди началото на изслушването от Съвета за сигурност на ООН заявиха, че Кристалина Георгиева ще бъде третирана на равни начала с останалите претенденти, въпреки че се включва по-късно в битката.

В началото Георгиева се представи и изтъкна, че има опит в Световната банка и Европейската комисия. След това тя очерта основните предизвикателства, пред които е изправен светът – военни конфликти, голямо преселение на хора, крайна бедност, климатичните промени.

„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”, заяви Георгиева.

Тя разказа и история от личния си живот. „Помня, още преди години, че бях в родния си град София с 18-месечната си дъщеря, която се смееше и играеше, а ден след това бях в израелска болница, където имаше 14 ранени деца. Те бяха толкова тихи, че беше зловещо. Не трябва да позволяваме подобни неща да се случват”, каза Георгиева.

Тя подчерта още, че ООН трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства, а да поддържа мира и стабилността е призванието на световната организация. Според нея „ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е”.

„Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим”, заяви още Георгиева. Отговаряйки на въпроси, коментира, че може да привлече нови източници на финансиране за ООН. По отношение на миграцията тя наблегна на факта, че усилията трябва да се насочат към това хората да не напускат страните си.

Кристалина Георгиева отговори и на въпрос какво ще направи, за да остане независима от влиянието на отделни страни членки. ”Имам голям опит и със ситуации, в които ми е оказван натиск. Била съм вицепрезидент на Световната банка и работата ми беше да управлявам отношенията със 168 държави. И как го правих? Придържах се към принципа, че всичко, което правя, е в интерес на всички”, заяви българският кандидат.

На 5 октомври, в сряда, е следващото предварително гласуване, на което членовете на Съвета, с цветни бюлетини ще оценяват претендентите. Ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция. 

#ООН #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »