Полякини протестираха срещу пълната забрана на абортите

Полякини протестираха срещу пълната забрана на абортите
www.neweurope.eu
A A+ A++ A

Десетки хиляди жени, облечени в черно, излязоха на протест в Полша срещу намерението на властите да наложат пълна забрана върху абортите в страната. По-рано през деня над 2 000 човека се включиха и във формирането на „стена на гнева” пред седалището на управляващата партия в страната - „Право и справедливост”, пише БГНЕС.

Поводът за демонстрацията, назована „Черният понеделник”, е внесеният в края на септември законопроект, според който прекъсването на бременността ще бъде позволено само и единствено в случай на застрашено здравословно състояние на майката. Плановете включват да бъде увеличена и максималната присъда при подлагане на такава операция от 2 на 5 години. От обществения комитет „Да спасим жените” беше въведено и още едно предложение - да бъде дадено правото на жената за аборт до 12-та седмица на бременността. То обаче беше отхвърлено още на първо четене.

Към момента действащият закон позволява операциите за прекъсване на бременността в случай на основателни медицински причини, зачеване след изнасилване или значителна деформация на плода. 74% от поляците искат това да не се променя, сочи анкета, публикувана тази седмица в сп. „Нюзуик полска”. Стачки в знак на солидарност днес се проведоха и в други европейски държави като Германия, Англия и Франция. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници