Русия нападна САЩ: Вашингтон покровителства терористите

Русия нападна САЩ: Вашингтон покровителства терористите
www.vesti.bg
A A+ A++ A

 

Изразявайки съжаление за решението на Вашингтон да спре преговорите с Русия за сирийското регулиране, Москва припомня, че напоследък двете стана са обсъждали въпроса за терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра".

Това заявиха в руското Министерство на външните работи. Защо когато уж всички признават, че става дума за терористична организация, пряко свързана с „Ал Кайда“, която преди 15 години извърши страшни терористични актове в САЩ, администрацията на Барак Обама не бързаше да разграничи от нея антиправителствените отряди, ориентирани към Вашингтон, макар че директор ЦРУ Джон Бренън още през февруари лично обеща да извърши разграничаването в кратки срокове, попитаха в руското министерство, пише БГНЕС.

В Москва прекрасно виждаха, че всички предишни „хуманитарни паузи“ се използваха от "Джебхат ан-Нусра" за прегрупиране, попълване на редиците с нови бойци, получаване на въоръжения и боеприпаси от чужбина, включително не без американско участие. "Нейните главатари открито заявяваха, че използват такива паузи, включително и „режима на тишина“, който бе обявен на 12 септември, за подготовка за нови настъпателни операции, с които сега се сблъскахме около Алепо“, отбелязаха още в министерството.

Там изтъкнаха, че САЩ не са оказвали реален натиск върху групировката, но в същото време „енергично се противопоставяха да ги спираме ние“.

По такъв начин сегашното решение на Вашингтон, отбелязват в Москва, е „отражение на това, че администрацията на Барак Обама не е в състояние да изпълни ключово условие за продължаване на нашето сътрудничество в интерес на преодоляването на сирийския конфликт. Или тя никога не е имала и няма такова намерение. У нас се засилва впечатлението, че в стремежа да постигне заветната смята на властта в Дамаск, Вашингтон е готов „да сключи сделка с дявола“ - да отиде на съюз с отявлени терористи, мечтаещи да върнат историята назад и налагащи със сила своите нечовешки норми“, заявиха също в руското дипломатическо ведомство.

Призоваваме САЩ „още веднаж да преценят ситуацията и в каква светлина се пред целия свят. Залозите са много високи. Ако Сирия поради американските решения се окаже обект на нови удари на терористите, вината ще падне на Белия дом. Изборът е на Вашингтон, където трябва трезво да решат какво бъдеще искат за сирийския народ“, подчертаха в заключение в руското министерство. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »