Увеличават се расистките престъпления във Великобритания след Брекзит-а

Увеличават се расистките престъпления във Великобритания след Брекзит-а
www.kardjali.bgvesti.net
A A+ A++ A

 

Съветът на Европа изрази тревогата си относно нарастващия процент расистки престъпления, извършени във Великобритания през последните години, като добави, че поради Брекзита се наблюдава и значително увеличение на ксенофобските настроения в страната, пише БГНЕС.

В доклада, изготвен от Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към съвета, който се базира на информация до март тази година, се изтъква „значителната употреба на нетолерантност и "езика на омразата" в политическия дискурс на Великобритания с фокус върху имиграцията”. „Нищо чудно, че расистките нападения нарастват толкова рязко по същото време, в което наблюдаваме тревожните примери на нетолерантност и „език на омразата” във вестниците, онлайн пространството и дори сред политиците”, коментира председателят на ЕКРН Кристиан Олунд. „Очевидно Брекзит доведе до повишаване на ксенофобските настроения, което трябва да накара британските власти да вземат мерки, посочени в нашия доклад”, добавя още той.

В шокиращия резултат от референдума Великобритания гласува през юни отделянето си от Европейския съюз. Тогава в кампанията за напускане на ЕС беше поставен силен акцент върху настоящата мигрантската криза и необходимостта от възвръщане на контрола върху британските граници.

Освен „нетолерантността”, промотирана от Партията за независимост на Обединеното кралство" (UKIP), в доклада е включена и критика към бившия премиер Дейвид Камерън по повод изказването му през юли 2015 относно „пълчищата” от мигранти, опитващи се да стигнат до Англия.

Освен отрицателните критики обаче, ЕКРН отправя и няколко похвали към британското правителство за „като цяло доброто законодателство против расизма и расовата дискриминация в страната”. Тя визира Закона за равенство 2010 и новите мерки за действия срещу престъпленията от омраза, както и значителните усилия за насърчаване на правата на ЛГБТ в Обединеното кралство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »