Затворници разкриха ужасяващи факти за затвор на ЦРУ в Афганистан

Затворници разкриха ужасяващи факти за затвор на ЦРУ в Афганистан
en.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Двама тунизийци, прекарали 12 г. затвор на ЦРУ в Афганистан заявиха, че разпитващите ги от ЦРУ ги измъчвали, използвайки заплашване с импровизиран електрически стол и брутални побоища с палки до степен, че им чупели кости, съобщи Хюмън райтс уоч.

Огласените необявени до момента методи на мъчения срещу заподозрени за тероризъм повдигат нови въпроси за това какво е било отношението към затворници в бивш затвор на ЦРУ в Афганистан, което все още остава забулено в тайна, пише БГНЕС.

Райън Трапани, говорител на ЦРУ, заяви, че "ЦРУ преразгледа своите записи и не намери нищо в подкрепа на тези нови претенции."

Но Даниел Джоунс, който оглавява разследване на Сената на действията на САЩ, каза, че думите на Рида ал-Наджар и Лофти ал-Араби ел Гериси са важни, защото твърде малко е известно за тайния обект "Cobalt", където през 2002 г. един задържан афганистанец умря от студ.

Поради липсата на документация и до момента остава неизвестно колко арестанти са минали през тайния обект на ЦРУ и какво се е случило с тях.

Разпитващите обвинили Наджар, че е бил бодигард на Осама бен Ладен, а Гериси, че е бил член на „Ал Кайда“. Въпреки това двамата бяха освободени през 2015 г. и се върнаха в Тунис.

Гериси каза, че разпитващите го поставили на импровизиран електрически стол, който бил оборудван с клеми за пръстите на разпитвания и метална каска за главата. Все пак ток не е бил пускан, т.е. разпитващите са залагали на психологеския натиск върху разпитвания.

Независим медицински експерт, нает от Хюмън райтс уоч, заяви, че рентгенови снимки на Наджар показват, че глезенът му е бил чупен и не е бил напълно излекуван. Освен това два зъба липсват от устата на бившия затворник на ЦРУ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"