Износът на петрол в Иран е близо до нивата от преди санкциите

Износът на петрол в Иран е близо до нивата от преди санкциите
Източник: www.dw.com
A A+ A++ A

През септември общият износ на ирански суров петрол и на кондензат вероятно е достигнал около 2,8 млн. барела на ден, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки два свои източника, запознати с въпроса. По този начин износът на суров петрол от Техеран почти достигна своя пик от 2011-а година преди наложените от Запада санкции върху страната, предаде БНР.

Иранският износ достигна през август около 2,5 млн. барела на ден заради кондензата - лекият петрол, изключван от квотите за доставка на ОПЕК, който често се произвежда съвместно с природен газ и може да  бъдат използван за направата на нафта за химическата промишленост.

В рамките на септември Иран продаде ежедневно 600 хиляди барела кондензат спрямо около 350 хиляди барел на ден през август с оглед на повишено търсене в Азия, посочват източниците на Ройтерс. В същото време износът на суров петрол се повиши слабо спрямо предходния месец, достигайки около 2,2 млн. барела на ден.

Новината за нарастване на иранския петролен износ провокира известно подновяване на опасенията свързани със свръхпредлагането на ценната суровина в световен план. Това рефлектира върху днешните цени на петрола, които бележат слабо понижение, след като вчера нараснаха с над 1% към нива около и над 50 долара за барел.

Инвеститорите на петролните пазари обаче продължават да бъдат настроени позитивно относно възможността, на срещата в края на ноември, страните - членки на ОПЕК да потвърдят споразумението за съкращаване на добивите, договорено на техните неофициални консултации в Алжир. Именно тези очаквания допринесоха за поскъпване на важната енергийна суровина през септември със 7 на сто.

Снощи фючърсите на петрола сорт брент поскъпнаха с 1,4% към 50,89 долара за барел, достигайки дори за кратко връх от 51,14 долара за барел, като това представлява първо трайно повишение над психологическата бариера от 50 долара от 19-и август насам. В същото време фючърсите на американски лек суров приключваха търговията в понеделник с растеж от 1,2% до 48,81 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха до 49,02 долара за барел - най-високо ниво от 5-и юли.

Днес цените на петрола сорт брент се понижават с 0,81% към 50,48 долара, а на лекия суров петрол - с 0,88% към 48,38 долара за барел.

#суров петрол #ОПЕК #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"