Министър Ненчев: Трябва да използваме натиск върху афганистанското правителство, за да бъде подписно споразумение за бежанците

Министър Ненчев: Трябва да използваме натиск върху афганистанското правителство, за да бъде подписно споразумение за бежанците
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Ние трябва да използваме всякакви възможности за натиск върху афганистанското правителство, за да бъде подписно споразумение. Но мисля, че след като ЕС се ангажира, то ще бъде факт в най-скоро време. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, пише БГНЕС.

Той бе помолен да коментира възможността за изтегляне на контингента ни от Афганистан, след като на няколко пъти премиерът Бойко Борисов заговори за евентуално изтегляне на българския контингент от Афганистан, ако не се намери възможност страната да приема обратно нелегалните мигранти.

С решение на Министерски съвет от 20 ноември 2013 г. България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа” с до 110 военнослужещи. За издръжката на контингента ни тази година са предвидени около 12,5 млн. лв., всъщност няма да бъдат повече от 9 млн. лв.

“Аз разбирам министър-председателя. Действително в последните месеци имаме огромен проблем, свързан с афганистански бежанци. Търсим решение на проблема. Но си спомняте, че само преди няколко дни европейските лидери коментираха този въпрос и аз съм убеден, че ще се намери общо решение, т.е. ЕС в цялост ще поиска подписване на споразумение за реадмисия”, каза Ненчев. Той посочи, че ще бъде използван всеки вид натиск, защото ние действително изпълняваме там нашите ангажименти. „Наред с всичко останало, ние имаме вноска, която е 500 000 долара, така че правим всичко възможно да поддържаме, но нека ясно да го кажа: Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни членки оттеглят контингентите си”, попита министърът на отбраната. Той прогнозира, че : ”това означава разпад на държавата и най-вероятно бежанският натиск върху България ще бъде увеличен многократно. Така че ще търсим решение, чрез което да се справим по дипломатичен път”.

Ненчев заяви, че нещата там се развиват изключително динамично. „При един разпад на системата можем да очакваме много по-голям и неудържим натиск от страна на Афганистан. Ще търсим друг тип решение”, каза той. Ненчев участва на форум по темата: "Адаптирането на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността". Министърът на отбраната припомни решенията от срещите на върха на НАТО. Той посочи, че срещата на върха на НАТО във Варшава и последващите срещи на министрите на отбраната имат дългосрочно значение за бъдещето на НАТО и за развитието и изграждането на Въоръжените сили на България. „Предстои въз основа на вече разработена и актуализирана национална, стратегическа концептуална база на отбраната да изпълним и нашите ангажименти. За да се справим с предизвикателствата пред отбранителната политика в контекста на решенията от Варшава, в непосредствено бъдеще разчитаме на три неща: Първо: Устойчивост в политическата воля. Широко политическо съгласие и приемственост в целите и припоритетите на националната отбранителна политика. Второ: Дългосрочно и достатъчно ресурси да бъдат осигурени и те да бъдат изключително,но ефективно и разумно изразходвани. Трето: последователно изпълнение на приетите решения с дългосрочен характер. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »