Чуркин: Русия иска новия ген. секретар на ООН да е жена от Източна Европа

Чуркин: Русия иска новия ген. секретар на ООН да е жена от Източна Европа
Източник: www.gr-sozidatel.ru
A A+ A++ A

Русия иска следващия генерален секретар на ООН да е жена и да е от Източна Европа. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН - Виталий Чуркин след изслушването на българският кандидат за поста Кристалина Георгиева. От Съединените щати отказаха да разкрият кой от кандидатите подкрепят, предаде БНР.

"Няма да огласяваме предварително позицията на Съединените щати относно избора на следващия генерален секретар на ООН. Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност", заяви пред руски медии представител на Държавния департамент.

Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин призна, че страната му предпочита някои кандидати пред други, но не разкри имена. Наистина смятаме, че дойде реда на Източна Европа и много бихме искали да видим на поста генерален секретар на ООН жена, заяви Чуркин. Това е ясен знак, че Москва няма да наложи вето на българската кандидатура, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Стана ясно, че руснаците няма да наложат вето. Снощи те повториха тезата си, че кандидата би трябвало да е от Източна Европа и да е жена. Едно от нещата, които видяхме, че Германия се опита да тръгне да извърши това посредничество между Русия, Великобритания и Съединените щати, от друга страна", каза още той.

Китайската информационна агенция Синхуа посочва, че се очаква Кристалина Георгиева да бъде тествана за първи път на шестото неофициално и тайно гласуване утре, а Франс прес извежда като акцент от изказването ѝ обещанието гласът на доброто да се чува по-силно. Според Първан Симеонов, обаче, освен визията, представена от Георгиева, всичко зависи и от сложните дипломатически совалки между постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН.

"Вижте това, което чухме вчера от Кристалина Георгиева на тема финансиране. Това, което чухме на тема оперативост на организацията. Това, разбира се, впечатлява с амбициозността и с демонстрирания замах. Но в конкретната ситуация, не това ще играе в толкова голяма степен. Това е сложен пъзел на спазаряване, особено в поляризиран свят на глобално политическо затопляне, където отношенията с Русия са крайно обтегнати и където ролята на Китай, главно в последните десетилетия нараства".

Утре надпреварата за нов генерален секретар на ООН навлиза в нова фаза. Петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност, които имат право на вето, ще гласуват с цветни бюлетини. Така те ще дадат на кандидатите да разберат дали има риск да бъдат блокирани.

#Виталий Чуркин #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"