Цветан Цветанов: Сигурността в страната е златната инвестиция за бъдещето

Цветан Цветанов: Сигурността в страната е златната инвестиция за бъдещето
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Сигурността и устойчивостта в страната е златната инвестиция за бъдещето и развитието и просперитета на страната ни. Това заяви Цветан Цветанов по време на дискусионен форум на тема „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”, пише БГНЕС.

„Когато говорим за геополитика, последствията и това, което стига до България и това, което ние можем да направим, има много сериозни неща, които се случиха през последните години. Важно е да акцентираме върху основни моменти, свързани с блоковото противопоставяне между Изтока и Запада, което определено ни отдалечаваше от свободното движение на капитали и хора. Това беше сериозен проблем”, смята Цветанов.

„Според него с всички тези интеграционни процеси, които започнаха в ЕС всички държави от Изтока станаха част от интеграционния процес към силна и обединена Европа. „Всяка една от държавите от ЕС започна да изпълнява стандартите, които бяха заложени за присъединяване към ЕС и трябваше да покрие изискванията. Тези интеграционни процеси за силна и обединена Европа малко отдалечиха проблемите, които стояха в Близкия Изток. В голямата си част си ЕС не беше готов за тези предизвикателства. С Арабската пролет започнаха първите процеси за проблемите, които възникваха в ЕС”, подчерта Цветан Цветанов.

Той отчете, че това определено рефлектира и върху вътрешната променяща се среда за сигурност в ЕС. „Европа не участваше активно в голямата геополитика. Това е отстъпление, което се усеща, вижда и констатира в последните години. В момента Европа полага големи усилия, за да участва в решаването на проблемите в Близкия Изток. Но към настоящия момент може да участва преди всичко финансово, за да може да задоволи дадените изисквания за запазване на тези бежански центрове в близост до зоните на конфликт”, убеден е Цветанов.

Той каза, че в Турция в момента има около 3 млн. бежанци и ако те тръгнат към Европа, ще бъде невероятна заплаха за средата за сигурност, защото Европа не е готова да приема повече от това, което приемаше досега. Трябва да има и квотен принцип и смятам, че това ще бъде заложено в политиката на Германия, предрече Цветан Цветанов.

„В голямата си част българският бизнес може да търси добрите моменти от всички тези сложни процеси, които има в момента в целия свят. Представителите от сферата на туризма казват, че от анализа си, ако преди са имали възможност да удовлетворят желанията за пътувания до Турция, Египет и Тунис днес са ограничени. България също се е възползвала от тази несигурност в този регион”, смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според него с влизането на България в ЕС успяхме да се възползваме от европейската солидарност, което допринесе да се развие инфраструктурата ни, така и да се търси възможност за развитието на регионите в страната. „Това автоматично дава възможност за бизнеса да реализира тези проекти, които реализира местната власт и съответните министерства. За да може този процес да е устойчив и дългосрочен трябва да засилим мерките си за сигурност, защото няма как да правиш бизнес, ако няма сигурност и устойчива политическа система в страната. Точно затова винаги съм казвал, че сигурността и устойчивостта в страната е златната инвестиция за бъдещето и развитието и просперитета на страната ни”, заяви още Цветан Цветанов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"