Някои от най-бедните страни приютяват половината от бежанците по света

Някои от най-бедните страни приютяват половината от бежанците по света
www.slate.com
A A+ A++ A

 

Само 10 страни, съставящи едва 2,5% от световния БВП, са поели отговорност за приютяването на половината бежанци в света, показва доклад на международната неправителствена организация „Амнести интърнешънъл”, пише БГНЕС.

В доклада, анализиращ тежкото положение, пред което са изправени близо 21 млн. бежанци по света, организацията изразява недоволството си към факта, че едва една шепа държави са принудени да търсят решение на проблема. Това са Йордания, Турция, Пакистан, Ливан, Иран, Етиопия, Кения, Уганда, Демократична република Конго и Чад.

"Твърде малък брой страни са били оставени да се справят с твърде голям проблем, само защото са съседи на кризисните зони”, изтъкна генералнияТ секретар на „Амнести” Салил Шети по време на представянето на доклада. „Подобна ситуация е крайно неустойчива, излагайки милионите, бягащи от война и преследване в страни като Сирия, Южен Судан, Афганистан, и Ирак на непоносима мизерия и страдания. Време е лидерите да влязат в сериозен, конструктивен дебат за това как нашето общество може ще помогне на хората, принудени да напуснат домовете си по време на войната и преследване", добави тя и призова богатите страни да спрат да бягат от отговорност и също да вземат дейно участие в решаването на глобалната мигрантска криза в момента. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"