Гърция настоява България да върне църковни реликви от манастира „Св. Богородица Икосифиниса“

Гърция настоява България да върне църковни реликви от манастира „Св. Богородица Икосифиниса“
vesti.mk
A A+ A++ A

 

 

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отправил искане към България да върне ценните църковни реликви, които български войски са взели от манастира „Св. Богородица Икосифиниса“ в близост до гр. Драма, пише БГНЕС.

Павлопулос отправил искането си към София по време на тържества в село Доксат в Егейска Македония край гр. Драма по време на отбелязване годишнина от подпалването на селото от български войски на 29 септември 1941 г. Павлопулос казал: „България, която е член на обединена Европа, е длъжна да ни върне църковните ценности, които е откраднала от манастира „Св. Богородица Икосифиниса“, настоял президентът.

Гръцката страна периодично повдига въпроса за връщането на църковната утвар и други реликви на манастира "Св. Богородица Икосифиниса (Косиница)", отнети от българските войски през 1917 г. Тогава е прибрана част от църковната утвар на манастира, включително и икона-мощехранителница, икони и ръкописи.

Въпросът за тези реликви беше поставен и от вселенския патриарх Вартоломей по време на неговото посещение в България през ноември 2015 г., което предизвика силна негативна реакция в обществото. Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения, принадлежали на гърците.

Той отправи това искане, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I степен. „Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи Вартоломей.

„Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата й окончателно изцеляване на тази тежка рана, която за жалост въпреки положените досега усилия остава все още отворена би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворил една нова златна страница в отношения на България със съседните й православни народи и с обединена Европа като ще свидетелства красноречиво за придържането им към онези принципи, които са международно установени и действат“, заяви още той.

Според вселенският патриарх такова действие като „похвалния аналог с връщането преди години на „Историята“ на Паисий на Зорграфския манастир на Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на Европейския съюз и на Православната вселена“.

За да не се срещне с критичното мнение на обществеността и медиите, Вартоломей отмени насрочения си брифинг по време на посещението си в София. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »