Отпускат 1 млн. лв. са за борба с вредителите

Отпускат 1 млн. лв. са за борба с вредителите
www.zonaburgas.bg
A A+ A++ A

 

На свое заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди допълнителен финансов ресурс от 1 млн. лева за есенния етап от Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, съобщи БГНЕС.

Средствата са за закупуване на препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента. Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, ягоди и малини. В есенния етап по схемата се подпомагат разходи до 100 лева на хектар (с ДДС).

Основната цел на държавната помощ е да се ограничат максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните овощни насаждения, както и по насажденията с ягоди и малини. Финансиране в есенния етап ще се предоставя на малки и средни предприятия - регистрирани земеделски стопани на овощните култури, ягоди и малини.

Заявления за подпомагане ще се приемат от 4 до 18 ноември в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Срокът за отчитане на извършените дейности във връзка с есенните пръскания е 30 ноември, а за сключване на договори и изплащане на средствата по държавната помощ – 19 декември 2016 година. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"