Летище София вече разполага със система за откриване на ядрени материали

Летище София вече разполага със система за откриване на ядрени материали
offnews.bg
A A+ A++ A

 

На ГКПП Аерогара София Главна дирекция „Гранична полиция“, посолството на САЩ и представители на Националната администрация по ядрена сигурност, като част от Департамента по енергетика на САЩ, отбелязаха успешното изграждане на системата за откриване на ядрени материали в България.

Посланик Ерик Рубин, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков и други официални лица отбелязаха инсталирането на 27 системи за откриване на радиоактивни вещества, съобщи БГНЕС.

„С тази програма успяваме да направим България и ЕС по-сигурни в едни времена, когато и заплахите от тероризма, и нестихващите конфликти в Близкия изток ни изправят пред предизвикателства, които са значителни”, обясни Гунев. „Надявам се, че със завършването на този проект ще успеем да продължим да поддържаме и експлоатираме тази система дълги години напред, така че да може да ни служи по най-добрия начин, посочи той. Това е елемент от многостранното ни сътрудничество със САЩ, които са наши важни партньори в противодействието на тероризма", добави заместник-министърът.

„Американското правителство и международните му партньори действат активно да се преборят с тези заплахи. След осем години тясно сътрудничество между българското правителство и Националната администрация по ядрена сигурност ние приключихме инсталирането на системата за откриване на ядрени материали на българските пунктове”, заяви посланик Ерик Рубин.

По програмата е доставена и инсталирана специализирана апаратура на 20 ГКПП, които включват всички гранични пунктове по външните за ЕС граници и два обекта на българо-румънската граница. Всички направени инсталации са интегрирани в една обща система, която осигурява възможност Националния координационен център на ГДГП да наблюдава в реално време алармените събития възникнали на пунктовете.

В резултат от подписания Меморандум за сътрудничество между МВР и Департамента по енергетика, от 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и ГДГП разполагат 141 стационарни и 6 мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на сухоземните и морските гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната. Те са обучили над 3000 гранични служители да работят с тези системи и да реагират на радиационни тревоги. Двете служби създадоха и информационна система, която подава сигнал за тревога от граничните пунктове до националните и регионални центрове на МВР и ГДГП.

От началото на сътрудничеството на българската гранична полиция е дарено оборудване за откриване на радиация на стойност около 35 милиона щ.д.

С дареното на ГДГП оборудване са установени 16 случая, от които: 10 случая на установен незаконно превоз на радиоактивни материали; 3 случая на нарушаване на нормативните изисквания за транспорт и съхранение на оборудване с източници на йонизиращо лъчение и 3 случая на недопускане до територията на страната ни на замърсена с радиоактивен материал дървесина от района на Чернобил, Украйна. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"