Съдът във Варна отказа по-лека мярка на българин, издирван от Словакия

Съдът във Варна отказа по-лека мярка на българин, издирван от Словакия
www.novini.bg
A A+ A++ A

 

Състав на Варненския апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Емил Стоев, издирвана от властите в Република Словакия заради висящо наказателно производство за използване на скимиращо устройство и източване на чужди банкови карти. Стоев поиска да излезе от следствения арест, за да се възстанови след планова операция, извършена му преди 8 дни, съобщи БГНЕС.

26 годишният българин е в ареста с определение на Варненския окръжен съд (ВОС) от 24 август тази година. Той беше задържан по искане на компетентните власти на Република Словакия с Европейска заповед за арест (ЕЗА) заради две престъпления, извършени пролетта на 2014 година в съучастие с друго лице. Тандемът монтирал скимиращо устройство на банкомат на Словашката спестовна каса и в продължение на няколко дни сканирали PIN кодовете на повече от 30 граждани на Словакия. Месец по-късно с тези данни източили от банкомати във Филипините и Великобритания повече от 14 хиляди евро.

Седмица след първоначалното задържане на Стоев, ВОС е поискал от властите в Словакия допълнителна информация, свързана с наказателно производство, което се води в първоинстанционен съд в град Чадца и е дал 10 дневен срок за получаването й. При служебна справка, извършена от Варненския апелативен съд днес е установено, че производството за разглеждането на искането за екстрадиране на Стоев е насрочено за 6 октомври 2016 година във ВОС.

Като се съобрази с нормата на закона, който посочва, че мярката за неотклонение „задържане под стража” при ЕЗА се определя, за да се осигури присъствието на лицето при разглеждане на искането за екстрадиция, съставът на Апелативен съд Варна отказа да измени в по-лека процесуалната мярка за принуда на Емил Стоев. Издирваният от властите в Република Словакия българин ще дочака в ареста делото си за екстрадиция, което ВОС е насрочил за 6 октомври 2016 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"