Остава в ареста обвиненият в тероризъм Иван Терзиев (Обновена)

Остава в ареста обвиненият в тероризъм Иван Терзиев (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Специализираният апелативен наказателен съд не пусна от ареста Иван Захариев, обвинен подготовка за тероризъм, пише БГНЕС.

Днес апелативният специализиран съд прие и психиатричната експертиза. Тя сочи, че той е в състояние да разбира значението на извършеното и може да ръководи постъпките си. Интелектът на Иван Захариев е над средния.

Съдът се позова на няколко групи доказателства. Захариев е ходел да стреля на две стрелбища – София и в пловдивско. В София се учел да стреля с пистолет, а в пловдивско с Калашник. В София казал на инструктора си, че си представял, че стреля по живи хора.

Освен използвани СРС-та, има и показания на защитени свидетели. Единият от тях дава информация за това, че в Австралия Захариев е попаднал в полезрението на тамошните служби, след като се завърнал от Сирия. Според показанията, той искал да се присъедини към ИДИЛ тогава, но не е бил приет за член, защото не е бил достатъчно подготвен.

Самият Иван Захариев говори на английски пред съда. Той поиска да излезе от ареста и каза, че при претърсването на апартамента му не намерили оръжие, бомби, планове за атака. Подчерта, че от 2 месеца не е мюсюлманин, не се е молил и попита риторично: „Как може бивш мюсюлманин да извърши терористичен акт, да се бие за джихадисти, които ще го убият за това, че е бивш?”.

Бащата на 21-годишния младеж и днес беше в съдебната зала. И днес той каза, че прокуратурата няма доказателства, а всичко е измишльотини, невероятни факти, които използват да надуват делото. Той знае, че синът му е бил в Турция и лично му е дал пари, но не и в Сирия. Захариев казал на баща си, че иска да иде в бежанските лагери в Турция да помогне. Това, че синът му ходел да се учи да стреля, той си обяснява с - „провокатор, който ни внедриха в семейството”. Според бащата този провокатор е Петър Петров. Той слушал всичките им разговори между баща и син, а сега е главен свидетел. Бащата на 21-годишния младеж, заподозрян в тероризъм, каза още, че синът му пишел роман-фикция. Написал само две глави, но бащата го спрял.

Решението на Апелативния спецсъд е окончателно.

БГНЕС припомня, че на 22 септември стана ясно, че 21-годишният Иван (Джон) Захариев е задържан при съвместна операция на ДАНС и СДВР по подозрения, че е радикализиран ислямист. Арестът е извършен два дни преди това в София. Спецсъдът го остави за постоянно в ареста. 21 годишният мъж е с двойно гражданство - българско и австралийско. Според прокуратурата от няколко месеца в България той се подготвя, за да се включи в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия.

Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на „Ислямска държава“, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

Прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР са извършили множество претърсвания и изземвания. При тях са открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Още тогава от прокуратурата обещаха разследването да приключи в максимално кратки срокове. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"