Масови сблъсъци между протестиращи студенти и властите в Йоханесбург

Масови сблъсъци между протестиращи студенти и властите в Йоханесбург
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

Южноафриканската полиция използва днес зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу студентска демонстрация в кампуса на университета "Витватерсранд" в Йоханесбург срещу повишаването на студентските такси, предадоха Ройтерс и ДПА, предаде БНТ.

Студентите замеряха с камъни полицейска кола и преобърнаха друга, а органите на реда се опитваха да наложат изпълнението на съдебно решение, забраняващо публичните събрания в този университет. Двама души бяха арестувани.

Демонстрантите изпълняваха танца "тои-тои", станал популярен по времето на борбата срещу апартейда, и настояваха занятията да бъдат прекратени, докато не бъдат изпълнени исканията им. От управата на университета заявиха, че всички лекции протичат нормално и са заканиха да търсят отговорност от онези, които пречат на учебния процес.

Тези дни в много висши учебни заведения в ЮАР има протести срещу високите такси за обучение, които го правят недостъпно за мнозинството чернокожи младежи. Подобни протести имаше и миналата година, но тогава правителството замрази равнището на таксите и назначи комисия, която да проучи начините за финансиране на образованието. През септември т.г. комисията обяви, че таксите ще нараснат с 8 на сто, което сложи началото на нова протестна вълна, съпроводена с насилие.

#полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"