Станция Мусала може да започне работа най-рано през ноември

Станция Мусала може да започне работа най-рано през ноември
mapio.net
A A+ A++ A

 

На всички високопланински синоптични станции (ВСС) на НИМХ-БАН се дават 24-часови дежурства. Те се изпълняват от екип от двама служители. Тези екипи се сменят на 4 дни. За това са необходими петима метеорологични наблюдатели.

Това се казва в съобщение на директора на НИМХ-БАН, пише БГНЕС.

Проф. Христо Брънзов във връзка с решението за временно преустановяване на дейността на високопланинската синоптична станция (ВСС) на вр. Мусала.

При трагичен инцидент на 20.09.2016 г. загина ръководителят на ВСС Мусала г-н Огнян Филимонов. Оказа се, че вторият наблюдател липсва по неизяснени до момента причини. Предварителните данни сочат, че той е бил и все още е извън България. Ръководителят на ВСС Мусала не е докладвал за това отсъствие от работа, поради което не е изпратен втори наблюдател. До изясняване на случая и предприемане на необходимите действия по Кодекса на труда (КТ) бъдещето на отсъстващия от работа наблюдател в НИМХ-БАН е неясно. В момента тече вътрешна проверка дали това е инцидентен случай или практика; Така към момента ВСС Мусала остава с трима метеорологични наблюдатели и не е възможно да се формират 2 екипа, освен ако драстично не наруша КТ, заявява Брънзов.

Процедурата по обявяване на конкурс, избор, обучение и изпит за допуск до работа на един метеорологичен наблюдател в най-добрия случай продължава месец, месец и половина. Това на практика означава, че най-рано в началото на ноември ВСС Мусала може да започне работа. В конкретния случай, освен знанията по метеорологични наблюдения, новите двама служители трябва да имат и значителен опит за работа в планината в зимни условия - изискване, което е малко вероятно да бъде реализирано. Станалият инцидент още веднъж показа, че това е важно условие за запазване на здравето и живота на наблюдателите. Забавянето във времето и липсата на зазимяване и консервиране на ВСС Мусала в действителност ще доведе да сериозни повреди по инсталациите и апаратурата в нея.

Отчитайки всички тези обстоятелства, след консултации с ръководния екип на НИМХ-БАН, взех единственото отговорно и болезнено решение – прекъсвам измерванията от ВСС Мусала до пролетта на 2017 г., тъй като животът и здравето на работещите в НИМХ-БАН са по-важни. За успокоение на обществеността – липсата на данни от ВСС Мусала няма „значително да влоши“ качеството на синоптичните прогнози, както твърдят някои „специалисти“, пояснява Брънзов.

По повод спекулациите за конфликт на интереси и финансови интереси, свързани с мен като директор на НИМХ-БАН, единствено мога да кажа, че съм изпълнил всички изисквания на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Устава на БАН. Никаква фирма или организация, свързана с моето име не е доставяла каквото и да е или участвала в процедура по ЗОП обявена от НИМХ-БАН. Интересуващите се могат лесно да го проверят в регистъра на АОП, както и в сайта на НИМХ-БАН. Вярно е само това, че тази година беше обявена обществена поръчка за закупуване на високопланинска автоматична метеорологична станция, която е спечелена от финландската фирма Vaisala и предстои доставката й до края на годината. Тя е предназначена за ВСС Мусала и когато условията през 2017 г. на върха позволяват, ще се изпълни монтажа й. Не ми се иска да вярвам, че предстоящата модернизация и автоматизация на измерванията на ВСС Мусала е причината за тази кампания;

Надявам се с това да удовлетворя интереса към този в действителност трагичен случай и още веднъж да изкажа съболезнования на семейството на г-н Огнян Филимонов, заявява още Брънзов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »