Google представи първия си смартфон

Google представи първия си смартфон
www.telegraph.co.uk
A A+ A++ A

 

Американската корпорация „Гугъл” (Google) представи първия си самостоятелно разработен смартфон, който е наречен „Пиксел” (Pixel). В изявлението, което посочва техническите характеристики на устройството, са публикувани във вторник на официалния сайт на компанията, пише БГНЕС.

Смартфонът се предлага в две версии - Pixel с 5-инчов диагонал на екрана - и Pixel XL с 5,5-инчов дисплей. Устройството, което ще бъде пряк конкурент на "Айфон"(iPhone), е оборудвано с 12,3-мегапикселова камера. За нея от „Гугъл” обявяват, че по своите характеристики превъзхожда аналозите си. В подкрепа на това се цитират оценки на специалисти от онлайн ресурса „Ди екс оу марк” DxOMark, който й дава рекордния рейтинг - 89. Има и предна камера, която е осем мегапиксела.

Смартфоните на „Гугъл” имат четириядрен процесор Snapdragon 821 и 4-гигабайтова оперативна памет (RAM). Паметта е в две версии - 32 GB и 128 GB. В същото време от „Гугъл”обещават да предоставят на клиентите неограничено пространство за съхранение на снимки и видеоклипове.

Зареждането на батерията, по оценката на експерти от корпорацията, което е достатъчно за седем часа в режим на готовност, няма да превишава 15 минути.

Устройството, което се сглобява от „Ейч Ти Си” (HTC), работи с новата операционна система "Андроид" (Android) с името „Нуга” (Nougat).

По-рано от „Гугъл” посочваха предимствата на тази версия, сред които съществуването на специални режими на работа, които оптимизират потреблението на енергия и намаляват натоварването на оперативната памет. Специално внимание се отделя на вградената в Pixel функция, която разпознава гласовите команди и може, например, да изпълнява търсене по поръчка, да следи участъци от пътя, в които автомобилното движение е затруднено, да уточнява маршрути.

В Австралия, Великобритания, Канада, Германия и САЩ Pixel и Pixel XL вече може да се поръчват с предварителна заявка. За жителите на Идия тази възможност ще се появи на 13 октомври, съобщава ТАСС.

Цената на Pixel в САЩ е 649 долара, Pixel XL е 769 долара. При купуването на модел със 128 гигабайта памет, цената се увеличава със 100 долара.

Преди този модел, „Гугъл”, в сътрудничество с други производители, произвеждаше смартфони и таблети под името "Нексус" (Nexus). 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници