За първи път разполагат женски батальон в индийския щат Джаркханд

За първи път разполагат женски батальон в индийския щат Джаркханд
futurewarstories.blogspot.com
A A+ A++ A

 

Ръководството на индийската полиция за пръв път ще разположи в щата Джаркханд изцяло женски батальон за борба с активните леви групировки на маоисти, съобщи командващият генерал Дурга Прасад.

Това звено ще участва в операции против левите екстремисти и антинационални сили в Джаркханд, съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви като се позова на генерала, пише БГНЕС.

През последните месеци женският батальон от специалните части премина подготовка в тренировъчни лагери в щата Западна Бенгалия, където природните условия са сходни с тези в Джаркханд.

Първоначално в щатската столица град Ранчи ще бъде прехвърлена една рота от женския батальон и тя веднага ще се включи в кампанията, която военизираната полиция на Индия води срещу екстремистите.

Общо в региона ще бъдат разположени 570 жени бойци. В състава на специалните полицейски сили има три женски батальона, но за пръв път женски батальон ще участва в мащабни операции.

Маоистите, които в Индия често са наричани наскалити, пропагандират своя версия на маоизма и марксизма ленинизма и са активни от 60-те години на миналия век. Техни отряди са засечени в 14 индийски щата, на най-голяма активност демонстрират в Джаркханд, Чхетисгарх и Западна Бенгалия.

Наксалитите заявяват, че искат да освободят бедното селячество от капиталистическия гнет и често имат подкрепата на местното население. Маоистите се крият в джунглата и нападат административни сгради по селата, чиновници и полицаи.

Преди няколко години те обещаваха да създадат „свободни от капитализъм” зони в „чернен коридор” от Непал до Южна Индия.

Властите в Делхи смятат маоистите за една от основните вътрешни заплахи. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"