Протестиращите майки поискаха оставката на шефа на Фонда за лечение на деца

Протестиращите майки поискаха оставката на шефа на Фонда за лечение на деца
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Майки искат оставката на директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Те се събраха на протест пред здравното министерство. Някои от тях дойдоха с децата си. Протестиращите издигнаха импровизиран плакат: „Пилософ убиец на Фонд за лечение на деца!!!”, пише БГНЕС.

Красимира Обретенова, която носеше този плакат беше пред здравното министерство с 14-годишната си дъщеря Пасионария. Тя смята, че е успяла и в момента са в процес на одобрение за лечение. Това, което нея я е изкарало от нерви било, че при подаване на заявление, й било поискано становище от националния консултант по детска неврология. Майката реагира протестно и отговаря на фонда. „Първо това становище е абсолютно излишно. Ако е необходимо за оперативната работа на фонда по отношение на лечението на детето ми, защото ние кандидатстваме за импланти на гръбначния стълб, те тази информация трябваше да си я вземат от лекуващата ни лекарка, и по служебен път. А не да ме разкарват мен с това дете, което в момента е на обезболяващи”, каза тя. Майката говори и за новия правилник на Фонда, който според нея е написан буквално като литературно съчинение.

Жената поиска оставката на Пилософ и на ръководството на Фонда в този му вид. „По този начин се носи отговорност за тормоза, който причиниха на толкова много родители”, подчерта майката.

„Ако във Фонда за лечение на деца в момента влезе – добронамерено и ефективно Инспекторатът на МЗ, ГДБОП, ако искате – абсолютно всичко ще лъсне”, добави майката. Според нея е ясно, че този фонд се управлява еднолично от Пилософ - „изключително тромава комуникация между родители и фонда от една страна, между обществен съвет и ръководството на фонда от друга страна. Някакви измислени консултанти, които никой не ги знае от къде са цъфнали там”.

Пред здравното министерство беше и майката на 4-годишния Емо, който е със Сарком на Юинг. Тя разказа, че фондът отказал да плати лечение в чужбина. Те все пак успяват да заминат благодарение на добри хора и отиват в Турция, не в Германия. „Защото за там нямахме времето да съберем офертата, която пискаха, а фондът отказа да заплати”, каза майката. Така лечението е започнато в Турция, след като са събрани пари от дарителска кампания. „Фондът ни обърна гръб, без нито един писмен отговор на нито един имейл, който сме изпратили”, каза жената.

Оставката на проф. Пилософ, но и не само това, а и подобрение в цялостната работа на Фонда иска Цветина. Те е майка на Елица, която е на 2 години и половина. „Системата си съществуваше и беше работеща, защото беше унищожена…само си задавам този въпрос и аз и съпругът ми и много други хора, нямаме отговор. За нас беше преднамерено унищожена. Така че няма нужда да се открива наново топлата вода, просто нещата могат да заработят, както работеха преди”, каза Цветина.

Елица вече е излекувана, но както майка й казва те са кандидатствали миналата година и тогава процедурата не е била толкова тромава. Те бяха днес пред здравното министерство, за да подкрепят другите родители, които в момента чакат и не знаят какво се случва и ще се случи с децата им. „Нашето дете е добре вече, но не само то има право на лечение. Всяко едно дете го заслужава”, каза тя. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"