БСП: Бъчварова потвърди, че отпуснатите 160 млн. лв. отиват за жилища, детски градини и осигуровки на бежанците

БСП: Бъчварова потвърди, че отпуснатите 160 млн. лв. отиват за жилища, детски градини и осигуровки на бежанците
www.youtube.com
A A+ A++ A

 

Преди малко в пленарна зала вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди нашите страхове, че парите, с които се хвали правителството на Борисов - 160 млн. евро, отпуснати на България, ще бъдат изхарчени до голяма степен не само за осигуряване на границите на страната, което изключва изграждане на предпазни съоръжения, ще се изразходват за осигуряване на жилища на бежанците в българските общини.

Това заяви днес на брифинг в НС народният представител от БСП лява България Таско Ерменков и от ПГ раздадоха копие от постановление № 208 на МС от 12 август тази година, пише БГНЕС.

Бяхме силно притеснени от едно споразумение на МС, с което се приема една наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставяне на убежище или международна закрила. В наредбата има едни интересни неща: осигуряване на жилищно настаняване, записване в детска градина или в държавно и общинско училище на децата, подлежащи на задължителна предучилищна и училищна подготовка, провеждане на обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране, мерки за заетост и обучение и др. А кметовете да подсигурят лични лекари, достъп да други административни услуги, заплащане на здравните осигуровки за всяко лице, с което е сключено споразумение за интеграция и др.

Това би било прекрасно, ако се отнасяше за български безработни семейства, на които ще разчитаме в бъдеще и които искаме да задържим в страната, продължи Ерменков. За съжаление това се отнася за настаняване на лица и плащане на разходи за бежанци в общини, в които евентуално ще решаваме демографския проблем с част от бежанците, но от статистиката става ясно, че те са по-скоро икономически емигранти - хора, за които България не е родна страна, но тя се грижи за тях като родна майка, посочи депутатът. И добави, че сред източниците на финансирането на тази политика на интеграция са освен европейските фондове и средства от национално съучастие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »