Турция ще уволни поне 100 души от националното си разузнаване заради връзка с Гюлен

Турция ще уволни поне 100 души от националното си разузнаване заради връзка с Гюлен
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Вълната от арести след опита за преврат в Турция обхвана и националната разузнавателна служба МИТ в Турция, като най-малко 101 души ще се простят със свободата и работата си, пише БГНЕС.

Днес в 31 провинции започна специализирана операция срещу привърженици на Фетхуллах Гюлен, обвинен като организатор и ръководител на преврата от 15 юли т.г. МИТ стана обект на остри нападки от страна на политически лидери и експерти заради подозрителното си поведение и реакция в нощта на опита за пуча, а неотдавна от поста бе отстранен и директорът на службата. Критиците неведнъж поставяха въпроса защо разузнавачите не са събрали данни и не са докладвали за подготвяния преврат, както и защо до днес няма нито един задържан от службите.

Операцията се фокусира не само в системата на разузнаването, продължава чистката и във въоръжените сили на страната. Издадена е заповед за задържането на 101 служители, 55 от тях вече са в арестите, съобщава Анадолската агенция. Следата към тях е дошла от признанията на арестуваните веднага след опита за преврат 135 пилоти, които изразили и съжаление, че са се подвели и обвързали с групировката ФЕТО.

Задържаните 55 души са основно от Истанбул, Измир и Маниса, при претърсванията в домовете им са иззети различни дигитални устройства. В.“Сабах“ публикува днес подробна справка за резултата от мащабното прочистване във всички сектори. Разследвани за връзки с проповедника Гюлен са общо 70 050 заподозрени, от тях 31 048 са зад решетките в очакване на процес. Сред задържаните под стража са 6 488 военни и 7 016 полицейски служители, както и много съдии, прокурори, ректори на университети, кметове и областни управители. Рекордьор по броя на арестуваните е столицата Анкара с 4 340 души, следват Истанбул с 2 025 и 1 500 в Измир. Армията губи 164 от генералите си и 194 военни магистрати, полицията – 629 директори. Силно впечатление предизвиква числото на арестуваните 2 385 съдии и прокурори, като сред тях са двама от Конституционния съд, 108 от върховния съд, 41 от Държавния съвет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"