Меркел: Бежанският поток не намаля със закриването на балканския маршрут

Меркел: Бежанският поток не намаля със закриването на балканския маршрут
terminal3.bg
A A+ A++ A

 

Закриването на т. нар. балкански маршрут не реши проблема с наплива на бежанци в страните от ЕС. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за в. „Цайт“.

„Ако вие ме питате дали закриването на балканския маршрут е решило проблема, то аз ясно ще ви кажа, че това не е така“, каза Меркел. Тя добави, че „наистина в седмиците преди подписването на споразумението между ЕС и Турция в Германия дойдоха по-малко бежанци, но затова 45 000 души дойдоха в Гърция“. По думите й най-голяма тежест в намаляването на бежанския поток е имало именно споразумението с Анкара, пише БГНЕС.

Канцлерът също така не се съгласи с мнението, че германското правителство е изменило на предишния си курс по отношение на приема на мигранти и бежанци. „Що се отнася до основните принципи, моята политика остава непроменена“, допълни тя.

Меркел заяви също, че в момента особено внимание трябва да се обръща на държавите в Африка, от където в Европа може да дойде нова бежанска вълна. „Не смятам, че можем да решим проблема чрез максимално игнориране, дистанциране и отчуждение. Ако искаме да следваме интереса на Германия, трябва да признаем, че благополучието на Африка е в наш интерес“, допълни канцлерът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »