Бъчварова: Тълкуването на БСП е грешно. Това не е заселване, а осигуряване на пребиваване

Бъчварова: Тълкуването на БСП е грешно. Това не е заселване, а осигуряване на пребиваване
БГНЕС
A A+ A++ A

 

В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред медиите в НС след участието си в блиц-контрола, пише БГНЕС.

Въпрос към министър Бъчварова - Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията?

Министър Бъчварова - Това е много лоша спекулация, подчерта тя, влизайки в диалог и с представители на други медии. Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли, запита тя. Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят. По цял свят е така. Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания- това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите- аз не мога да разбера.

Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят- има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят, подчерта министърът. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата, каза още Бъчварова. Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци - това е съвсем друго.

Въпрос към министър Бъчварова - Това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август т.г., че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците?

Министърът Бъчварова: Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави.

#2 години бежанците интегрират намерят работа вътрешният министър Румяна Бъчварова Общините определят кого настанят ангажимент обучението на децата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"