Задържаха двама съпрузи от Дупница за лихварство за 4 милиона лева

Задържаха двама съпрузи от Дупница за лихварство за 4 милиона лева
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Георги и Ивона Близнакови – председател и секретар на Дупнишката популярна каса (ДПК) и синът им Сотир бяха арестувани вчера в офисите на касата в Дупница, пише БГНЕС.

Те са преведени в пловдивския следствен арест, синът е освободен, а срещу двамата съпрузи за повдигнати две обвинения. На брифинг в Пловдив днес, окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият Костадин Даскалов изнесоха подробности за случая, по който се шуми от месеци. Оказва се, че през март тази година семейството е регистрирало дружеството в Пловдив, използвайки адрес на бившият домостроителен комбинат и без да има офис там. Това е направено, за да се подаде искова молба за обявяване на дружеството в несъстоятелност, което е станало скоро след това.

Новият адрес е използван и за подаване на данъчна декларация с невярно съдържание. При искането за обявяване в несъстоятелност Георги Близнаков е заявил, че ДПК към този момент не разполага с нищо. В същото време по писмени доказателства става ясно, че от 277 лица, в касата са влезли над 4,5 млн. лв. Има едри вложения, а най-голямото е 400 000 лв. от Италия. Повечето от вложителите са от Дупница. Има такива от София и чужбина. Всичките подмамени от лихви между 14 и 18 процента.

В началото на изплащани някакви лихви, но никой от вложители досега не е заявил, че си е получил цялата сума плюс лихвите. Точно лихварство е първото обвинение към двамата съпрузи, а наказанието за него е между 8 и 10 години затвор, глоба от 10 000 лв. и конфискация на част от имуществото. Второто обвинение е предявено само към Георги Близнаков, който в качеството си на ДПК е подал данъчна декларация с невярно съдържание и е укрил корпоративен данък от 135 000 лв.

В показанията на 80 свидетели, които са вложили общо 1,5 млн. лв. са в основата на работното обвинение за лихварство. Забележителното в случая е, че въпреки медийния шум, който се вдигна преди време и обявената от съда несъстоятелност на дружеството в касата са продължавали да постъпват вложения. Друга дейност на дружеството е даването на заеми с много висока лихва – между 18 – 24%.

Забележителното пък тук, че Георги Близнаков ги е раздавал предимно на себе си, на жена си и на синът. Когато съдът ги е обявил в несъстоятелност, те са нямали дори 600 лв. да платят за синдик, а в последствие използват липсата на синдик като оправдание пред вложителите, настояващи да си върнат парите. По време на акцията са претърсени 6 адреса в Дупница, Пловдив и София. Георги и Ивона Близанкови са в ареста за 72 часа прокурорско разпореждане. Очаква се в събота съдът да реши мярката им за неотклонение. 

#5 млн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »