Румяна Бъчварова: Имаме намерение да направим повече центрове от затворен тип за бежанци

Румяна Бъчварова: Имаме намерение да направим  повече центрове от затворен тип за бежанци
www.kmeta.bg
A A+ A++ A

 

Искаме да направим добра организация, повече центрове от затворен тип, за да можем да контролираме тези процеси с бежанците, обясни пред медиите в НС вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на участието си в блиц-контрола в НС, пише БГНЕС.

Относно центровете става въпрос за 3 площадки, които, ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция трябва да бъдат разположени някъде, бежанците ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да можем да ги контролираме, каза Бъчварова.

Задържаме ги по-дълго, затова правим затворените центрове, за да можем до края на протичане на процедурата възможно най-добре да ги проверяваме, коментира министърът. И напомни, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията за 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция. Плащанията ще започнат, след като се уредят всички документи, както и приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят. Общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн. или 70% са за са подобряване на охраната на границата и 12%- за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в България.

От 2 октомври можем да започнем да плащаме всички разходи, включително заплати на служителите, както и текущи разходи за издръжката на бежанците, които са тук, съобщи Бъчварова. 5 млн. евро ще бъдат изразходвани за преместване в ново място на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние. 

#Вътрешният министър Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »