Борисов: Българските военни остават в Афганистан

Борисов: Българските военни остават в Афганистан
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Пред върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини изразих удовлетворението си от постигнатото споразумение между Европейския съюз и Афганистан за управление на мигрантските потоци.

Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Могерини в Брюксел, съобщи БГНЕС.

„След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем и „Благодаря”. В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила“, заяви Борисов.

„Работили сме заедно, както министър-председателят каза. Винаги е удоволствие за тези, които служат на европейските институции, да чуят, че страните-членки оценяват работата на институциите. Това е силата на ЕС – има някои неща, които можем да постигнем само заедно, посредством европейските институции, посредством истински общоевропейски усилия. Сред тези неща са и международните споразумения като това, което сме подписали с Афганистан за реадмисията и връщането на мигранти, но също така и подкрепата, която предоставяме на Афганистан за развитие и социално-икономически възможности за страната”, каза Федерика Могерини. По думите й, която и държава-членка на ЕС да бъде взета, независимо малка или голяма, не може да мобилизира сама ресурс в сферата на хуманитарната помощ, развитието и сигурността, така както ЕС може, и това има своята тежест в международните отношения. Тя посочи, че тази сила е в услуга на европейските граждани, както и в услуга на партньорите на ЕС.

„Благодаря ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към премиера Борисов.

По-късно пред журналисти в Брюксел Борисов потвърди, че българският контингент в Афганистан остава след като споразумението за реадмисия е подписано и изрази очакване за бързата му ратификация и влизане в сила, за да започне изпълнението. При отсъствието на такова споразумение не би имало смисъл да държим военнослужещи там, посочи той. „Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов. Той коментира също, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни.

Борисов определи старта на Европейска гранична полиция от България като оценка за усилията на държавата за овладяване на мигрантския натиск върху Европа. „Факт е, че когато целенасочено, методично с умерен тон, но постоянно и неотстъпчиво действаме, накрая резултатът идва“, каза той. Според него, с обща европейска гранична полиция ще има много по-добри резултати и по-голям контрол във всички държави от ЕС.

Министър-председателят съобщи също, че вицепремиерът Томислав Дончев е провел днес в Комисията срещи по проекта за европейския газов хъб „Балкан”. „Искаме да има ясна позиция на ЕК, че това е необходимо за Европа, правилно е и тогава да отидем да преговаряме с доставчиците, които биха докарали газ, включително руски, за което говорихме и с президента Путин. Остават вече чисто експертни срещи, уточнява се текстът на писмото”, каза Борисов.

Той пожела успех на Кристалина Георгиева – единственият кандидат за поста генерален секретар на ООН, представен от България, в днешното гласуване в Съвета за сигурност. „С много хора сме разговаряли, много подкрепа имаме. Вярвам в Георгиева и се надявам на успех”, каза Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"