За първи път от Втората световна война във Франция ще има военни самолети от Германия

За първи път от Втората световна война във Франция ще има военни самолети от Германия
www.lazerhorse.org
A A+ A++ A

 

Властите на Германия и Франция са подписали споразумение за разполагането на германски военни самолети на френска територия, което се случва за пръв път от времето на Втората световна война /1939-1945 г./.

Това е станало възможно след решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, пише в днешния си брой вестник „Таймс“, съобщава БГНЕС.

Става дума за германски военно-транспортни самолети C-130J Super Hercules, които до 2021 г. ще се разполагат на новата съвместна база в Орлеан. Договорът бе подписан от министрите на отбраната на двете страни Жан-Ив льо Дриан и Урсула фон дер Лайен.

„Ние сме убедени, че френско-германското сътрудничество е ядрото на европейското единство, двигателят на европейското сътрудничество“, каза френският министър на отбраната.

По-рано германският министър Урсула фон дел Лайен е заявявала, че Великобритания редовно е блокирала проектите за усилване на военното сътрудничество в рамките на ЕС, пише „Таймс“. Според нея излизането на Лондон от Евросъюза във военно отношение ще изиграе положителна роля.

„Таймс“ отбелязва, че новото споразумение е свидетелство за стремежа на Берлин и Париж да усилят взаимодействието си в отбранителната област. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »