Турция и ЕС са се споразумели по 4 от 5 критерия за безвизовия режим

Турция и ЕС са се споразумели по 4 от 5 критерия за безвизовия режим
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Турция е изготвила „пътна карта” за уреждане на проблемите при преговорите с ЕС по въвеждането на безвизов режим, свързани най-вече с антитерористичните закони, пише в „Хабер Тюрк”.

По данни на вестника Турция и ЕС вече са се споразумели по четири от петте останали критерия, от които зависи въвеждането на безвизовия режим за турски граждани, пише БГНЕС.

Анкара предлага преговорите по антитерористичните турски закони да вървят под егидата на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

„Турция предложи на Европейската комисия Съветът на Европа да участва като частен посредник”, посочва „Хабер тюрк”.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече изтъкна, че въвеждането на безвизов режим през октомври не е възможно без преразглеждане на суровите антитерористични закони в Турция.

През март ЕС съгласува план за уреждане на миграционната криза, според който всички нелегални мигранти, пристигнали в Гърция от Турция, трябва да бъдат връщани обратно.

В замяна алиансът се задължи да предостави на Турция 6 милиарда евро за разходите, свързани с приема на бежанци.

Турските власти няколкократно заплашваха да спрат изпълнението на това споразумение, ако до края на октомври безвизовият режим не е влязъл в сила.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"