От АБВ поискаха оставките на премиера и външния министър

От АБВ поискаха оставките на премиера и външния министър
www.segabg.com
A A+ A++ A

 

Достойното е Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно, защото не виждам как след този морален крах тя ще продължи да работи и ще гледа хората в очите. Оставка за премиера Борисов и външния министър Митов. Това заяви лидерът на ПП АБВ Георги Първанов на брифинг в НС в позиция на партията по повод избирането на нов генерален секретар на ООН и поведението на българските участници в него, пише БГНЕС.

Макар че формалното гласуване е днес, Първанов поздрави бъдещия ръководител на най-авторитетната световна организация Антониу Гутериш с постигнатия резултат. И изрази респект към действията в негова подкрепа на Португалия, както и на десния Барозу с неговото лобиране.

Първанов се спря и на особено добрия резултат на Ирина Бокова, която е между фаворитите за поста. Тя защити доброто си име, доброто си представяне, показа воля и умения, въпреки позицията на българското правителство, коментира Първанов. Като илюстрира ситуацията с българската поговорка „и сам воинът е воин”. Обструкцията на българското правителство, било чрез саботаж, било чрез груба намеса, тежки послания, беше факт, каза той. Кристалина Георгиева, сменена в последния момент е била, според него, не кандидатът на България, а на правителството ни, на премиера Борисов, на министъра на външните работи Митов, а, може би, и на някои кръгове в ЕНП. В тази процедура г-жа Ирина Бокова се утвърди като блестящ дипломат и световен лидер с това си класиране.

Аз твърдя, че, ако не беше факторът Кристалина Георгиева, появил се в последния момент при неясни или доста ясни обстоятелства, Ирина Бокова можеше или щеше да бъде избрана Генерален секретар на ООН, подчерта Първанов. Друг е въпросът, че чрез действията си правителството на България не само изложи българската дипломация, на практика- то провали и шансовете на групата на Източна Европа да има свой Генерален секретар. А представянето на г-жа Кристалина Георгиева е унизително и обидно за българската държава и нация. Стана като в поговорката: „я че си запалим къщата, та да изгори плевнята на комшията”. Цялата работа беше до това- как да се провали Ирина Бокова, посочи Първанов. И това е срам и излагация за българската дипломация, която калкулира провал, който няма равен на себе си в най-ново време.

Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че, ако тя е съпричастна към това, което стана в България, то трябва да последва някакво извинение, смята Първанов. И нейните питомци в България да си получат заслуженото, допълни той.

Първанов е на мнение, че на дневен ред стои въпроса за вот на недоверие към правителството за предателство към националния интерес и достойнство, за цялостен „принос”. Но- извън президентската кампания и да се случи в близките седмици и месеци. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"