В битката за „Дондуков” 2 ще участват 21 кандидати

В битката за „Дондуков” 2 ще участват 21 кандидати
uspeh.mon.bg
A A+ A++ A

 

Часове преди старта на предизборната кампания, 21 са кандидатите за президент в битка за „Дондуков” 2. Днес Централната избирателна комисия трябва да утвърди размерите и защитата на бюлетината. На тези избори ще изберем шестия български държавен глава след демократичните промени, пише БГНЕС.

Кампанията ще продължи един месец. Тази година има рекорден брой претенденти за „Дондуков” 2 – общо 21 са двойките кандидати. Първоначално бяха 24, но в последния момент отпаднаха Светльо Витков, Владо Кузов, както и композиторът Митко Димитров. Причината са нередности с подписките.

Основните партии залагат на генерали – БСП с Румен Радев за президент, а ГЕРБ с Пламен Манушев за вицепрезидент. Последни ГЕРБ обявиха името на претендента, който да наследи Плевнелиев и издигнаха председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за която жребият отреди номер 17 в бюлетината. Генерал Радев и Илияна Йотова ще са с номер 13. Kандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев с №3. Бившият премиер Пламен Орешарски също влезе в надпреварата, а неговия номер в бюлетината ще е 4.

В списъка с имена има широка палитра от знайни и незнайни на обществото лица – от вечния кандидат за президентството Жорж Ганчев до поп-фолк певеца със звучния псевдоним Радо Шишарката през бившия благодетел на ЦСКА Александър Томов, чак до бившия депутат с условна присъда за блудство с малолетен Владимир Кузов, чиято регистрация бе отказана в последния момент вчера. В листата влиза и придобилият скандална слава Бисер Миланов, по-известен като Петното.

Новост тази година, е че в бюлетината ще има възможност избирателят да задраска квадратче – „Не подкрепям никого”. Вотът ще се брои за действителен глас, но няма да се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете.

Президентските избори ще се проведат на 6 ноември – 2 в 1 с националния референдум, иницииран от "Шоуто на Слави". В 23 МИР изборният ден ще е още по-сложен, тъй като там ще се проведе и още един вот – за кмет на район „Младост”. Ситуацията се създаде, след като Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка през август заради граждански протести срещу застрояването между блоковите градинки в квартала.

Националният референдум беше порязан от Конституционния съд и на 6 ноември народът ще отговаря с „Да” или „Не” на въпросите: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Предстоящите президентски избори са шестите у нас след демократичните промени.

Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава - председател или президент на републиката.

До ден-днешен първият държавен глава след промените у нас Петър Младенов го пишат председател/президент на България. Той е избран на 3 април 1990 г. от Народното събрание.

След приемането на Конституцията на 12 юли 1990 г. на 1 август - д-р Желю Желев е избран за президент. За първия мандат от 1990 до 1992 г. е избран за президент от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. На 12-19 януари 1992 година д-р Желев печели преките президентски избори. За втория мандат от 1992 до 1997 г., след законодателни промени, е избран за президент в екип с вицепрезидента Блага Димитрова.

Д-р Желю Желев ни напусна внезапно на 30 януари 2015 г., месец преди да навърши 80 години.

На изборите 27 октомври - 3 ноември 1996 година за президент е избран кандидатът на Обединените демократични сили (ОДС) Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но губи на втория тур от Георги Първанов. Първанов е за президент в екип с Ангел Марин за вицепрезидент и встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г. През лятото на 2006 г. обявява намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат. Участва в изборите на 22 октомври 2006 г., като кандидатурата му е издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.

На президентските избори през октомври 2011 година вотът печели кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова. Тогава на първи тур се явиха 18 президентски двойки. На балотаж се явиха двойката на ГЕРБ и Ивайло Калфин - Стефан Данаилов от БСП.

Ето и пълният списък на кандидатите, които претендират за поста на „Дондуков” 2:

№ 2 - Веселин Марешки и Петър Петров, издигнати от Инициативен комитет.

№ 3 - Велизар Енчев и Биляна Грънчарова, издигнати от ПП "Движение за радикална промяна българската пролет“.

№ 4 - Пламен Орешарски и Данаил Папазов, независими кандидати.

№ 5 - Жорж Ганчев и Кольо Парамов, издигнати от ПП "Християн-социален съюз” .

№ 6 - Диана Димитрова и Габриел Герасимов, независими кандидати.

№ 7 - Трайчо Трайков и Съби Събев, издигнати от Реформаторския блок.

№ 8 - Бисер Миланов и Красимир Настев, независими кандидати.

№ 10 - Александър Томов и Радослав Радославов, издигнати от ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“.

№ 11 - Йорданка Колева и Веселин Христов, издигнати от Инициативен комитет, представляван от Иван Иванов Стамболиев.

№ 12 - Татяна Дончева и Минчо Спасов, издигнати от КП "ПП Движение 21 – ПП НДСВ“.

№ 13 - Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, подкрепяни от БСП.

№ 14 - Господин Тончев и Андрей Андреев, издигнати от ПП "Българска демократична общност“.

№ 15 - Ивайло Калфин и Любомир Халачев, издигнати от КП "Калфин-президент“.

№ 16 - Камен Попов и Георги Неделчев, независими кандидати.

№ 17 - Цецка Цачева и Пламен Манушев, издигнати от ПП ГЕРБ.

№ 18 - Румен Гълъбинов и Веска Волева, издигнати от Инициативен комитет, представляван от Ивайло Пламенов Велинов.

№ 19 - Красимир Каракачанов и Явор Нотев, издигнати от КП "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“.

№ 20 - Кемал Рамадан и Момчил Добрев, издигнати от ПП "Балканска демократична лига”.

№ 21 - Пламен Пасков и Светозар Съев, независими кандидати.

№ 22 - Димитър Маринов и Радослав Петров, издигнати от ПП "Българско национално обединение”.

№ 23 - Николай Банев и Сали Ибрям, независими кандидати.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"