За 8 месеца САЩ е купила от Мексико петрол за 5 млрд. долара

За 8 месеца САЩ е купила от Мексико петрол за 5 млрд. долара
A A+ A++ A

 

Продажбата на петрол в САЩ от януари до август тази година е донесла на Мексико 4,962 милиарда долара. Това се казва в доклад на министерството на търговията на САЩ, извадки от който цитира мексиканската радиостанция "Нотисиас МВС".

За посоченото време Мексико е продало на своя северен съсед общо 147,7 милиона барела, пише БГНЕС.

Страната се нарежда на четвърто място сред доставчиците на петрол за САЩ. Тя е изпреварена от Канада, която е изнесла 711 милиона барела, Саудитска Арабия – 271 милиона барела и Венецуела – 185 милиона барела. През 2015 г. Мексико е доставило на американския пазар 253 милиона барела.

От януари тази година мексиканското „черно злато“ поевтиня до 18,90 долара за барел – това е най-ниската му стойност за последните 14 години. В момента неговата цена е около 40 долара.

САЩ е първият търговски партньор на Мексико. През 2015 г. стокообменът между двете страни е надхвърлил 532 милиарда долара, което прави по 1 милион долара на минута. Ежедневно границата между двете държави, която е дълга около 3000 км, се пресича в двете посоки от над 1 милион души и 437 000 автомобила.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"