Според влиятелният американски икономист Стиглиц, Италия ще излезе от еврозоната

Според влиятелният американски икономист Стиглиц, Италия ще излезе от еврозоната
lira.bg
A A+ A++ A

 

Влиятелният американски икономист и носител на Нобелова награда за 2001 г. Джоузеф Стиглиц смята, че Италия скоро ще излезе от еврозоната. Той заяви това в интервю, публикувано в германския вестник „Велт“, пише БГНЕС.

„Все по-силно чувствам разочарованието на италианците от еврото. На тях им става ясно, че еврото не функционира в Италия“, заяви експертът. Той отбеляза, че икономиката на страната се намира в дълбока криза, почти 10 години не се наблюдава ръст на производството, а безработицата само нараства. „На италианците им е много трудно от емоционална гледна точка да признаят създалата си ситуация, затова те се бавят с взимането на решение“, убеден е Стиглиц.

Той също така отбеляза американската следа в европейските проблеми. „Кризата започна в САЩ, но американската икономика вече се оправи от нейните последици, докато в еврозоната цари объркване“, каза икономистът.

Според него еврозоната се нуждае от дълбоки реформи, например създаването на банков съюз, но европейските лидери не са готови на това сега. „На зоната с единна валута й липса сплотеност. Разтревожен съм от скоростта, с която се вземат решенията. Много време отива на вятъра“, категоричен е Стиглиц.

Икономистът прави извода, че още през следващата година еврозоната ще претърпи съществени промени. „През следващите 10 години еврозоната все още ще съществува. Но е малко вероятно, че всички 19 страни от ЕС ще запазят членството си във валутния съюз“, прогнозира Стиглиц. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници