„Монтюпе“: Нито една проверка на РИОСВ не показа замърсяване на въздуха в Русе

„Монтюпе“: Нито една проверка на РИОСВ не показа замърсяване на въздуха в Русе
БГНЕС
A A+ A++ A

 

„Нито един количествен или качествен параметър не показва замърсяване на въздуха в Русе от страна на „Монтюпе“. Няма никакви предписания от страна на РИОСВ по отношение на качеството на въздуха. Нито едно измерване, направено през 2016 г., не показва, че ние не спазваме законодателството".

Това заяви в Русе индустриалният директор на завода Микаел Бризон.

Фирмата даде специална пресконференция, в която се включи както ръководството, така и президентът на Френско-българска търговска и индустриална камара Стефан Делайе. Участваха и независими екоексперти, пише БГНЕС.

Според изследвания, правени от три независими лаборатории през три различни сезона, замърсяване на въздуха няма. Това твърдят от фирмата, прилагайки и графика с измервания в 20 точки на града и индустриалната зона. Никой обаче не можа да отговори дали става дума за целенасочена атака срещу инвеститора и ако да, от кого идва тя. Бяха оспорени изследванията, включително с термовизионна камера, направени от екоинспекцията в Русе. Несъгласие имаше и с максималната глоба от 500 000 лв., която е наложена на завода за системни нарушения. Тя ще се обжалва от представителите на "Монтюпе".

„Ние всъщност сме черната овца, и то без никакво осезаемо доказателство. Когато правим измерване, ние трябва да имаме научни методи и уреди за това. Термокамерата измерва температура, а не химични вещества. Наложиха ни 500 000 лв. санкция, и това без никакви доказателства. Ние смятаме, че процедурата по измерването е неподходяща, тя е напълно произволна и случайна, и е жалко да се види, че се подхожда така, когато става дума за здравето на гражданите. Това, което чувстваме днес, е нещо като тормоз над нас“, коментира Делайе.

Той допълни, че на територията на Русе има над 60 индустриални компании с 220 комина, докато комините на „Монтюпе“ са само 20. „Ако трябва да правим измервания, за да направим точен анализ, трябва да направим измерванията на всичките тези 220 комина“, каза още той.

Вицепрезидентът на група „Монтюпе“ Силван Готие заяви от своя страна, че проблемите, свързани с околната среда, може да променят плановете на фирмата за нови инвестиции в Русе. „До доказване на противното ние смятаме, че не сме замърсителя, който търсят националните власти…. Бихме искали да продължим да инвестираме в Русе и за да можем да направим това, трябва наистина да решим този проблем. В противен случай се възпрепятстват тези ключови инвестиции, които искаме да развием“, допълни той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"