За 2 г. са изчезнали 44 афганистански войници отишли на обучение в САЩ

За 2 г. са изчезнали 44 афганистански войници отишли на обучение в САЩ
www.washingtonpost.com
A A+ A++ A

 

За по-малко от 2 г. 44 афганистански бойци, пристигнали в САЩ за военно обучение, са изчезнали, вероятно в опит да живеят и работят нелегално в Америка, съобщи БГНЕС.

Въпреки че броят на изчезналите е относително малък – около 2200 афганистански войници са получили военно обучение в Съединените щати от 2007 г. досега – инцидентите повдигат въпроси за сигурността и процедурите за оценка на програмата, пише в. „Хъфингтън пост“.

Също така тези случаи създават проблеми за администрацията на президента Барак Обама, която е похарчила милиарди долари за обучение на афганистански бойци, докато САЩ се опитва да се измъкне от скъпата, продължаваща вече 15 г. война. Разкриването на фактите може да подкладе критиките от страна на кандидата за президентския пост на републиканците Доналд Тръмп, който обвини администрацията на Обама в провал правилно да оценява имигрантите от страни с мюсюлманско мнозинство и обеща да заеме по-твърда позиция ако спечели.

Макар и други войници от чужбина да бягат по време на обучение в САЩ, източник от пентагона преценява, че честота на инциденти с афганистанци е „извън нормалното“.

От септември досега 8 афганистански войници са напуснали без разрешение военни бази, каза говорителят на Пентагона Адам Стъмп пред Ройтерс. Той обобщи, че от януари 2015 г. досега броят на изчезналите е 44.

Служител на американската армия, пожелал анонимност, уточнява, че няма доказателство някой от изчезналите афганистански бойци преди това да е извършвал престъпления или да представлява опасност за сигурността на Щатите.

Не са единични случаите, при които в афганистанската армия са прониквали талибани, които са участвали преди това в нападения срещу афганистански или американски военни.

Вашингтон похарчи досега над 60 млрд. долара от 2002 г. за обучение и екипиране на афганистанските войски, но положението в страната остава несигурно и талибаните контролират в момента по-голяма територия, отколкото по времето, когато през 2001 г. американските войски нахлуха в азиатската държава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »