Арестуваха 13 жени, сред които и носителката на Нобелова награда за мир Мейрид Магуайър, опитали да пробият морската блокада на Газа

Арестуваха 13 жени, сред които и носителката на Нобелова награда за мир Мейрид Магуайър, опитали да пробият морската блокада на Газа
widerimage.reuters.com
A A+ A++ A

 

Група активистки, подкрепящи палестинската кауза, се опитаха да пробият блокадата на ивицата Газа и бяха задържани от израелските власти, които пресрещнаха лодката им.

13 жени от различни националности, между които и носителката на Нобелова награда за мир Мейрид Магуайър, бяха задържани в снощи на 35 морски мили от брега на Газа, пише БГНЕС.

Израелският флот спря плавателния съд, за да предотврати „нарушаване на законната морска блокада” на палестинския анклав след като многократно му указваше да промени курса си.

Говорителка на вътрешното министерство каза, че две от жените – журналистки, вече са на път към летището, но останалите още са в затвора Гивон в централен Израел, където ще останат 96 часа до депортирането им.

Лодката „Зайтуна-Олива” отплава от Барселона през септември и беше наречена „Женската лодка за Газа”. Акцията е в рамките на „Флотилията на свободата”, която се състои от лодки с пропалестински активисти, които редовно се опитват да преодолеят израелската блокада.

При подобен опит през 2010 година израелски командоси нападнаха морски съд от флотилията и убиха 10 турски активисти.

Жените на „Зайтуна-Олива” са от Нова Зеландия, Алжир, Швеция, САЩ, Австралия, Малайзия, Норвегия, Русия, Испания, Южна Африка и Великобритания.

Израел и палестинските бойци от ХАМАС в Газа водиха три войни от 2008 година насам. Израел поддържа блокадата, за да не допусне доставката на материали за военни цели.

ХАМАС е смятана за терористична организация от Израел, САЩ и ЕС. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"