Специалният пратеник на ООН в Сирия призова джихадистите да напуснат Алепо

Специалният пратеник на ООН в Сирия призова джихадистите да напуснат Алепо
www.youtube.com
A A+ A++ A

 

Специалният пратеник на ООН в Сирия Стафан де Мистура призова екстремистите от Фронта Ал-Нусра да напуснат Алепо, за да може да бъдат доставени помощи на цивилното население, пише БГНЕС.

„Ако решите да се изтеглите с достойнство...аз лично съм готов да ви придружа“, каза Де Мистура в директно обръщение към свързаните с Ал Кайда джихадисти в Сирия.

По повод казаното от Де Мистура говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Западът не го е грижа за хуменатирната обстановка в Сирия, а просто се опитва да изведе екстремистите от „Фронта ал-Нусра“ извън бойното поле и ударите, на които сега ги подлага сирийската армия и руски ВВС.

От друга страна специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка Михаил Богданов подкрепи идеята на Стафан де Мистура екстремистите от „Ал-Нусра“ да напуснат Алепо, предаде ТАСС.

По-рано днес беше съобщено, че сирийските правителствени войски са извоювали от джихадистите територия в Алепо, отбелязали най-големите си успехи в опустошения град от години. Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ) съобщи, каза лоялни на президента Башар Асад бойци сега контролират около половината от квартал Бустан ал-Баша в близост до центъра на града. "Това е най-важният напредък за режима в Алепо от 2013 г. насам", каза директорът на СОПЧ Рами Абдел Рахман.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »