Консултант по висше образование в чужбина Емил Петков: Идеята е да не губим от потенциала на младите българи

Консултант по висше образование в чужбина Емил Петков: Идеята е да не губим от потенциала на младите българи
БГНЕС
A A+ A++ A

Консултантска агенция Edlanta, Сдружение Тук-Там и онлайн медията за успешни българи Uspelite.bg, организират открита изложба в Градската градина от 5-ти до 19-ти октомври. Надсловът ѝ е „Образование за успешна кариера“ и като инициатива е част от предстоящото изложение „Европейско образование 2016“ на 8-ми и 9-ти октомври в София (а след това в градовете Варна, Бургас, Пловдив). „Идеята е да не губим от потенциала на България. Нека младите хора да имат възможност да отидат в чужбина и да почерпят от положителния опит там. И вече с този получен опит да допринесат за развитието на България“, коментира в интервю за Novinite.bg. консултантът по висше образование в чужбина от Edlanta - Емил Петков. Консултантите от Edlanta дават основните насоки на кандидат-студентите за избора за специалност и университет в чужбина. Особено внимание се обръща на „попрището“, в което младите биха могли да се развият най-добре според индивидуалните им способности и амбиции. „Правим подробен план, интервю, разпитваме какви са нагласите. В училище никой не се занимава с децата по отношение на подготовката и насочване в избора“, споделя Емил Петков. Според него немалка част от младите хора не са сигурни в своите предпочитания.

След престоя си в Градската градина, изложбата „Образование за успешна кариера“ ще бъде експонирана и в градовете Варна, Бургас и Пловдив. „За първи път показахме фотографиите на българи, завършили висше образование в чужбина и с успешна кариера у нас, на форума „Кариера в България. Защо не?“.

Изложбата се състои от 30 пана, които са портрети на 30 млади българи, завършили водещи университети по света  като Кембридж, Сорбоната и много други. Представени са накратко и техните лични истории.

По време на „Европейско образование 2016“ ще бъдат представени над 50 европейски университета. Ще има и презентации с информация за най-актуалните специалности на 21-ви век, начина на финансиране и оформяне на мотивационно писмо. „Към момента най-голям интерес има към университетите във Великобритания, тъй като там има най-голямо разнообразие от програми. За Германия също е доста голямо търсенето“, допълни Емил Петков.

Той коментира, че за първи път на изложение в България ще участва University of Sheffield, който е член на Russell Group - престижното сдружение на водещите изследователски университети във Великобритания. Университетът е в топкласациите за архитектура, строително инженерство, медийни комуникации и политика. В момента, по отношение на образованието във Великобритания не се наблюдава съществена промяна, въпреки настроенията за излизане на страната от ЕС. „Това, което касае студентите, е дали ще могат да използват студентски заем. Има официално уверение, че тези, които кандидатстват тази година, ще получат пълния размер на заема“. Консултантът допълни, че 2016- та е първата година, в която студентите, които искат да запишат магистратура във Великобритания, могат да се възползват от заеми, отпускани за магистърска степен. Петков сподели, че възможностите пред студентите са много и примерите за това се виждат навсякъде. Той допълни, че показаните в изложбата лица са пример за това, че можеш да завършиш образованието си в чужбина и да се прибереш в България, за да направиш нещо значимо. На въпроса „Ако сега трябва да избираш, би ли направил същото?“, всички те отговарят еднозначно и положително.“

Думите на Петков потвърждава и Ваня Ушатова, чиято лична история е споделена на едно от паната в изложбата „Образование за успешна кариера“. Тя е завършила бакалавърска степен по „Международна икономика и финанси“ в Tilburg University в Холандия, след което е специализирала „Финанси“ в „ESADE Business School“ в Барселона.

Ушатова споделя, че обучението в чужбина ѝ е дало възможност за едно по-добро и успешно образование, но винаги е била с нагласата, че ще се прибере в България. „Получих възможност да се запозная с много хора, да опозная различни култури, да пътувам повече, да получа международен опит“. Младата българка смята, че опитът който е придобила зад граница, ѝ е помогнал да бъде един от съоснователите на агенцията за подбор на персонал Bright Point. „Аз виждам изключително много плюсове на обучението в чужбина, не само откъм качеството на образованието, но и откъм цялостно израстване“, допълни тя. Въпреки че съществува риск хората, които отиват да учат в чужбина, да не се върнат в България, Ушатова препоръчва чуждестранното пред българското следване. Според нея по този начин се изгражда увереност и сила на духа, която прави човека по-успешен, без значение в коя държава ще е професионалното му развитие. „Има много хора, които са завършили в България и са по-успешни от тези, които са завършили в чужбина. Всичко е въпрос на лични качества, мотивация и амбиция за развитие“, споделя Ваня.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »