Турция: Войниците ни остават в Ирак

Турция: Войниците ни остават в Ирак
bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Анкара заяви, че турски войски ще останат в Ирак, независимо от позицията на Багдад.

Иракските власти от своя страна обвиниха Турция, че рискуват създаването на регионална война, настоявайки да запази частите си в своята съседка, пише БГНЕС.

„Независимо какво казва правителството в Багдад, турското присъствие там ще остане, за да се бори срещу „Ислямска държава“ и да избегне всякаква насилствена промяна на демографския състав в региона“, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в телевизионен коментар.

Турция е изпратила около 2000 души в Ирак, като близо 500 от тях се намират в лагера Башика в Северен Ирак, където обучават иракски бойци за сражения при операцията за поемане на контрола над град Мосул, посочват турски медии.

В събота парламентът в Анкара удължи с една година мандата си както в Ирак, така и в Сирия.

Иракският парламент определи турските войски като „окупационни сили“. В знак на протест Анкара привика иракския посланик в страната. В отговор подобен ход предприеха и властите в Багдад спрямо турския представител там.

В своето изказване днес Йълдъръм заяви, че иракския „парламент няма право да говори така“. „Когато войски от 63 държави се намират там няма причина (иракския парламент – бел. ред.) да се фокусира върху турското присъствие“, посочи той.

В същото време значително по-различна позиция от Багдад заеха властите в Иракски Кюрдистан, според които турските войски в региона се намират там с тяхно разрешение. Това заяви говорителят на местната администрация Сефин Дизаи.

Според него в лагерите в региона турските военни извършват подготовка на полицаи и бойци от кюрдските формирования пешмерга.

Спорът между Багдад и Анкара идва в навечерието на планирана операция за поемане обратно контрола върху град Мосул, който е под управлението на „Ислямска държава“ от 2014 г. насам. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"