Асоциацията на регионалните медии: ЦИК осигурява монопол на онези с национални тиражи

Асоциацията на регионалните медии: ЦИК осигурява монопол на онези с национални тиражи
darikradio.bg
A A+ A++ A

 

ЦИК предоставя различни правни условия за различните категории доставчици на медийни услуги и печатни медии, и така осигурява монопол на онези с национални тиражи, което предизвика острата реакция на регионалните издания.

Това коментира председателят на Сдружение „Българска асоциация на регионалните медии“ /БАРМ/ Иван Бунков, главен редактор и издател на всекидневника „Нов живот“ в Кърджали, пише БГНЕС. Бунков заяви, че е внесъл жалба срещу решението на ЦИК във Върховния административен съд, която ще се гледа утре в 10 ч. „Това решение е незаконосъобразно, нарушен е материалният закон, погазени са производствените правила и то не съответства на целта на закона. Нарушен е чл.19 от Конституцията, според който икономиката на България се основава на свободната стопанска инициатива. ЦИК превиши правата си като уреди разходването на средствата за медийни пакети в противоречие с основните начала на Конституцията.

От една страна, ЦИК предоставя държавни средства на определени доставчици на медийни услуги и печатни медии, а от друга страна ограничава достъпа до тези средства на други доставчици на медийни услуги и печатни медии“, подчерта журналистът. Според него с този административен акт ЦИК като държавен орган съзнателно прилага различни условия по отношение на едни търговски партньори /тези с национално представителство/, в сравнение с всички останали, което им гарантира господстващо положение на медийния пазар, но така решението изпада в противоречие с общото европейско право, както и с разпоредбите в Изборния кодекс. В него понятията „медийна услуга“ и „доставчик на медийна услуга“ са дефинирани без да има диференциация между национални, регионални или местни медии, допълни Бунков. Той подчерта, че ЦИК няма нито основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, и е постановила решението си при липса на компетентност. Освен всичко това, решението на комисията противоречи и на Закона за защита на конкуренцията и на Закона за държавните помощи. Всички несъгласия на БАРМ с дискриминационното решение на ЦИК са изложени в жалбата, като основно са атакувани два от текстовете в него. Предлага се отмяна на изразите „с национален обхват“ и „с национален тираж“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници